Digitale spor

Digitale spor

Introduksjon

Digitale spor

Du bestemmer hvor du bruker bankkortet ditt og hva du bruker det til. Banken registrerer det. Du bestemmer hvilke søkeord du bruker på Google. Søkemotoren registrerer det. Du bestemmer hva du kjøper på nett. Nettstedet lagrer opplysningene. I løpet av en helt vanlig dag etterlater du deg mange spor. Spor som vil kunne ligge der i svært lang tid. Denne informasjonen er interessant for mange.

Visste du at?

 • Fakta

   • Filterboblen
   • Som en åpen dagbok?
   • Cookies
   • Anonym?
   • Personrettet reklame
   • Vær obs - avslør nettsvindlerne!
   • ID-tyveri
   • Du deler opplysninger med flere enn du tror
   • Hva er metadata?

  Fra virkeligheten

  • Fikk sparken etter overvåking
  • Økokrim får daglig henvendelser om nettsvindel
  • Svindlet på e-post
  • Over 240 000 nordmenn utsatt for ID-tyveri
  • Lommelyktapp videresolgte info om brukerne
  • Digitale fotspor kan koste deg jobben
  • Lurt av falsk nettbutikk

Oppgaver

Diskusjon

 1. Snakk sammen i klassen. Hjelp hverandre med å finne ut hvordan dere kan: - slette historikken i nettleser - slette alle midlertidige filer (“temporary Internet files”) - endre personverninnstillingene i nettleseren - endre personverninnstillingene i nettsamfunn du er med i
 2. Velg to apper dere har lastet ned på telefonen. - Prøv å finn ut hva slags informasjon om dere eller deres kontakter appene har tilgang til. - Hva tror dere appene trenger denne informasjonen til?
 3. Det kan være vanskelig å se for seg den store mengden opplysninger man har gitt fra seg. - Lag en liste over alle de virksomhetene dere tror har informasjon om dere: Både kommersielle (slik som nettleverandører, telefonoperatører, treningsstudioer og banker), og offentlige (slik som staten, kommuner, sykehus og skoler). - Blir listen lengre enn dere trodde på forhånd?
 4. Del klassen inn i grupper og søk på ulike ord på Google (sørg for å være logget ut av alle google-tjenester): - Sammenlign søketreffene på første side. Er treffene dere får ulike? - Dersom det er noen forskjeller mellom treffene, hva kan grunnen til dette være?
 5. DNA-testing av alle nyfødte og et DNA-register over samtlige innbyggere kan bidra til å oppklare framtidige forbrytelser. - Synes dere det er en god idé å opprette et slikt register i Norge? - Hva kan være problematisk ved dette?

Oppgaver

Egenoppgaver

 1. Det er mange som vil ha tak i opplysninger om deg, dine nettvaner og interesser. - Prøv å finne ut hvilke opplysninger du gir fra deg på ulike nettsteder. - Lag en oversikt over hvilken informasjon du syns det er greit å dele, og hva du helst vil holde for deg selv. - Syns du det er greit at en kommersiell aktør vet alt om deg? Hvorfor/hvorfor ikke? - Søk på ditt eget navn på Google. Fant du noe du ikke visste at lå der?
 2. Det er viktig å jevnlig sjekke personverninnstillingene sine for å ha kontroll på opplysningene. - Velg et sosialt nettsamfunn du er medlem i. Har du vært inne i personverninnstillingene dine og sjekket hvem som kan se profilen din? - Vet du hvem som har tilgang til de forskjellige opplysningene dine? - Vet du hvem som eier bildene du legger ut, og hvem som eventuelt kan bruke dem?
 3. Dersom det eksisterer en “filterboble”, hvilke konsekvenser får det for deg, samfunnet du lever i og demokratiet?

Filmer

Hva er digital dømmekraft?

Digital dømmekraft er et begrep som ofte dukker opp, både her på Dubestemmer.no, i læreplanverket og andre steder. Men hva er egentlig digital dømmekraft, og hvorfor trenger vi det? Denne korte filmen er laget av Sølvsuper på oppdrag fra dubestemmer.no.

Konferansetime

Kanskje leses det du publiserer av andre enn du hadde tenkt?

Poke

Dette er en av 6 filmer som ble laget etter en manuskonkurranse for elever i videregående skole. Filmen er laget av elever ved Byåsen vgs i Trondheim.

Regelverk

Regelverk

Personopplysningsloven
Denne loven skal bidra til at opplysninger om deg blir brukt på en måte som viser respekt for deg. Loven er laget for å beskytte deg mot at dine personopplysninger blir brukt på en måte som krenker ditt personvern. (Særlig viktige paragrafer: Definisjoner § 2, bruk av personopplysninger § 11, innsyn § 18, andre rettigheter § 27 og 28) 

Straffeloven
190a identitetstyveri (hacking, facerape):
Med bot eller fengsel inntil 2 år straffes den som uberettiget setter seg i besittelse av en annens identitetsbevis, eller opptrer med en annens identitet eller en identitet som er lett å forveksle med en annens identitet, med forsett om å:
a) oppnå en uberettiget vinning for seg selv eller en annen, eller
b) påføre en annen tap eller ulempe.
Medvirkning straffes på samme måte.

Digitale spor

Du bestemmer hvor du bruker bankkortet ditt og hva du bruker det til. Banken registrerer det. Du bestemmer hvilke søkeord du bruker på Google. Søkemotoren registrerer det. Du bestemmer hva du kjøper på nett. Nettstedet lagrer opplysningene. I løpet av en helt vanlig dag etterlater du deg mange spor. Spor som vil kunne ligge der i svært lang tid. Denne informasjonen er interessant for mange.

Illustrasjon digitale spor 13-17 år