Uønskede hendelser
Uønskede hendelser
Introduksjon
Uønskede hendelser

Visste du at?
Fakta
- Digital mobbing
- Digitale krenkelser
- Hatprat
- Utpressing, nettvoldtekt og creepshots
- Snakk med noen!
- Få det bort! Skaff hjelp!
- Fått nakenbilder spredt? Det er aldri din skyld
- Hvordan motvirke uønskede hendelser?
- Falske datingprofiler på nett
- Ung.no
Fra virkeligheten
- Svært mange opplever digital vold i kjæresteforhold
- "Herregud. Ho er jo jente!"
- Sjalu ekskjæreste tok hevn
- Kontaktinfo på avveier
- Muslimhat florerer på nett
- - Jeg orker ikke mer
- Henges ut på pornonettside
- Politiet advarer - nakenbilder av jenter deles på nett
- Elever filmet slåssing
- Eksplosjon i antall utpressingssaker
Oppgaver
Diskusjon
- I norske og utenlandske nettaviser kan man finne mange eksempler på mobbesaker eller endre uønskede hendelser som har fått alvorlige konsekvenser. Noen ganger var kanskje utgangspunktet relativt uskyldig. - Finn eksempler i media på uønskede hendelser på nett. - Hva skjedde i de ulike sakene og hvordan ble de håndtert?
- Gå sammen i grupper og diskuter hvordan dere ønsker å oppføre dere mot hverandre på nett. - Kan dere lage en definisjon på hva dere synes er mobbing? - Bør man tåle mer i digitale medier enn ellers? - Og er det noen grunn til at man skal kunne oppføre seg annerledes på nett enn ellers? Hvorfor/hvorfor ikke? - Hvor går egentlig grensen mellom ytringsfrihet og krenkelser? Klarer dere å bli enige om dette i klassen? - Hvilke eksempler på skjult mobbing kjenner dere til? - Diskuter hva dere kan gjøre for å forebygge uønskede hendelser på nett eller redusere digital mobbing. - Be elevrådet ta dette opp slik at alle på skolen kan ha en felles holdning og felles regler.
- Enkelte skoler har valgt å løse utfordringene med uønskede hendelser på nett ved å forby bruk av mobiltelefoner og nettbrett i skoletiden. - Hva tenker dere om dette? Hva kan fordelene/ulempene være? - Hvilke andre alternativer har skolene? - Kan et slikt forbud gi negative konsekvenser skoleledelsen kanskje ikke har tenkt på? - Hvordan skal skolene eventuelt ellers håndtere dette?
Oppgaver
Egenoppgaver
- Noen påstår at digitale verktøy har gjort det enklere å ødelegge for, sjikanere eller mobbe andre. - Hva mener du? - Er det ting du kunne ha gjort og sagt på nettet, som du aldri ville ha gjort mot noen ellers? I så fall hva? - Hva kan DU gjøre for å unngå eller motvirke uønskede hendelser på nett?
- Tenk tilbake på meldinger og bilder du har sendt eller mottatt fra andre. - Kan noen av disse ha krenket andre og i så fall hvordan? - Har du sett tilfeller på nett der du synes noen har gått over streken i måten de er på mot andre (kommentarer, lagt ut bilder eller lignende)? - Foretok du deg noe? Hvorfor/hvorfor ikke? I så fall hva? - Hva kan du gjøre for å unngå eller motvirke uønskede digitale hendelser. - Har du noen gang opplevd noe ubehagelig via digitale verktøy? Hva gjorde du for å løse situasjonen? Hva kunne du eventuelt ha gjort annerledes?
Filmer
Nico og Thea
Hva skjedde med Maria?
Regelverk
Regelverk
Opplæringsloven - retten til et godt skolemiljø
Ifølge opplæringsloven har alle elever rett til et godt og trygtskolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring. Dette betyr at skolen har ansvar for at alle elever har en trygg skolehverdag, og at de ikke utsettes for verken fysisk eller psykisk mobbing (se kapittel 9a).
Mobiler, nett og apper gjør det lett for oss å holde kontakten med venner og familie. Morsomme og rare situasjoner kan deles, spørsmål kan besvares av kjente eller ukjente, anonymt eller ikke. Men hva når bildene du sendte til kjæresten dukker opp på mobilen til noen andre? Hvordan reagerer du når noen bruker informasjon om deg på en måte du ikke hadde forutsett eller har blitt spurt om? Hva gjør du når bildet av venninna di får masse kommentarer om hvor stygg hun er?

Noen ganger opplever vi en situasjonen som er så hysterisk morsom at vi bare må dele den med noen. Men situasjoner som var uskyldige da de oppstod, kan lett misforstås når de spres på nett og deles med andre. Og det er fort gjort å miste kontrollen. Når et bilde, en film eller en tekst først er publisert, kan det lett spres videre, og dukke opp andre steder enn det var tenkt.
Mobbing? Det var bare for å tulle..
Det er du som bestemmer hva du vil dele med resten av verden. Men det betyr også at du har ansvar for å tenke deg om før du sender ut eller videresender informasjon og påstander om andre.
Vi har alle forskjellige grenser for hva vi opplever som greit og ikke. Den spøkefulle meldingen du skrev oppfattes kanskje ikke som spesielt morsom av den som mottar den. Festbildet du la ut av kompisen din lørdag kveld, vekker kanskje ikke like stor latter hos ham søndag morgen. Kan det du publiserer eller deler bli sett på som mobbing? Og hvem har ansvaret når personlige bilder og informasjon havner på avveier? Du må derfor alltid tenke over hvilke konsekvenser du utsetter deg selv og andre for.
Anonymitet
For mange oppleves det enklere å henge ut andre på nett, når de selv kan være anonyme. Noen føler seg tøffere bak skjermen, og terskelen for å plage andre via sosiale medier kan være lavere enn for å slenge skjellsord til noen ansikt til ansikt. Du oppfatter hverken ansiktsuttrykket eller kroppsholdningen til mottakeren gjennom digital kommunikasjon, noe som fort kan føre til at du får mindre empati og medfølelse med den andre parten. Når du ikke ser de du snakker med (eller snakker om), oppleves heller ikke situasjoner på samme måte, og du blir kanskje mer direkte og ufin i måten du formidler budskapet på.
Det kan virke som uskyldig moro å sende en anonym melding eller et bilde når du sitter sammen med venner, men mottakeren kan kanskje oppfatte det som svært krenkende og respektløst. Kommentarer eller mobbing på nett kan ofte føles verre dersom du ikke vet hvem som står bak eller hvor mange som har fått det med seg. Det gir en sterk følelse av utrygghet å ikke vite.
Store konsekvenser - vanskelig å angre
Du har rett til å si nei til at bilder, filmer eller annen informasjon deg deles av andre på nett. Trusler, sjikane, falske påstander eller brudd på privatlivets fred kan faktisk straffes etter straffeloven, selv om kommentaren ble skrevet på spøk. Du må også forholde deg til de lovene og reglene som finnes dersom du publiserer noe.
Det kan være gøy at mange liker et bilde du har lagt ut, og jo flere som liker bildet, jo mer synlig blir det. Men, siden både bilder, filmer, meldinger og innlegg kan spres i stor fart, og plutselig også kan dukke opp i andre og kanskje uønskede kanaler, er det viktig å ha kunnskap om reglene, og å ta gode og gjennomtenkte valg. Noen ganger kan det være nesten umulig å fjerne opplysninger, bilder eller film som er delt på nett. Selv om du sletter informasjonen du publiserte, kan du risikere at andre i mellomtiden har kopiert og delt det andre steder. Søkemotorer og nettlesere kan også ha arkivert og indeksert innholdet.
Skjult mobbing?
Men, kan det oppfattes som mobbing dersom du ikke gjør noe? Det finnes faktisk måter å være mot andre på som lett kan ses på som skjult mobbing. Dersom noen legger ut et bilde av seg selv og ingen trykker på at de liker det, vil det kunne føles sårende. Det å ikke like bilder, ikke invitere til arrangement, ikke dele innhold med eller ikke “bli venn med” i ulike sosiale medier og lignende, vil kunne være med på å gi en person en følelse av utfrysning. Digital ekskludering og isolasjon kan føles like ille som direkte mobbing ansikt til ansikt. Denne typen mobbing er mer skjult for de voksne, men er gjerne veldig synlig blant de unge selv. Vi har alle et ansvar for å si ifra eller gripe inn når vi ser at noen behandles dårlig. Ved å være tilskuer til en slik situasjon uten å si i fra eller hjelpe den som opplever noe ubehagelig, er du en passiv deltager. Det er ikke bare de som gjør noe aktivt som mobber. Ved å ikke si ifra eller unnlate å hjelpe er du med på å opprettholde mobbingen.
Den som utsettes for mobbing har aldri skylden!
De som opplever uønskede hendelser på nett - enten det er mobbing, bilder eller filmer på avveie, utpressing eller annet - befinner seg ofte i en svært fortvilet situasjon. Mange har hatt problemer over lengre tid, men de vegrer seg for å søke hjelp fordi det føles ubehagelig. Sakene er ofte preget av tabu - det er vanskelig å snakke om det - og mange føler også selv skyld for det som har skjedd. De ønsker ikke å involvere verken venner, foreldre, skolen eller lokalt politi, men vil bare at saken skal forsvinne. Problemet er gjerne at det er det motsatte som skjer. Ved å ikke søke hjelp, kan problemene bare bli verre. Du skal ikke tenke at du må rydde opp i problemene på egenhånd, eller at det var din feil at problemene startet.
Det viser seg at mange saker blir løst på kort tid når de som har problem søker hjelp. Tjenesten Slettmeg.no utvikler for eksempel stadig ny metodikk for å hjelpe personer som er blitt krenket på nettet.
Det er mange voksne som jobber med å hjelpe unge som har det vanskelig, og som vet hvordan man kan gå frem når problemene tårner seg opp. Hvis det føles ubehagelig å snakke med noen ansikt til ansikt i første omgang, kan løsningen være å ringe til en av hjelpetelefonene der man kan være anonym. Se faktaboksene under for hvem som kan kontaktes.
Vi har alle et ansvar for hvordan vi oppfører oss på nett. Bruk det!
Visste du at...?
Fakta
Digital mobbing
Når mobbing skjer på den digitale arena, eller gjennom sosiale medier, kaller vi det digital mobbing. Slik mobbing kan foregå ved bruk av både film, bilde eller tekst. Det kan også handle om å ikke få være med i sosiale grupper eller å ikke få «likes» på sitt profilbilde. Digital mobbing er altså ikke fysisk, men kan skje både ved at noen erter, truer, baksnakker og utestenger på nett eller via digitale kanaler.
Det er altså digital mobbing når en person bruker digitale verktøy for å gjøre en annen person vondt og den som blir utsatt opplever at det er vanskelig å forsvare seg. Ved digital mobbing kan det være vanskelig å forsvare seg enten fordi man blir mobbet anonymt, og dermed ikke vet hvem som er involvert, eller fordi bilder eller tekst spres til veldig mange. Muligheten for spredning av digital tekst eller film, eller det at den som blir utsatt for digital mobbing kan ta tekst eller bilde frem mange ganger, gjør at enkelthendelser som skjer digitalt kan bli gjenstand for repetisjon. Da er det også digital mobbing. Digital mobbing er dessuten ofte kombinert med ansikt-til ansikt-mobbing.
Kilde: Læringsmiljøsenteret
Utpressing, nettvoldtekt og creepshots
Det finnes mange ulike typer uønskede hendelser på nett. Her beskrives noen av de vanligste hendelsene som slettmeg.no ble kontaktet om i løpet av 2014:
Mange unge utsettes for utpressing. Ofrene i disse sakene blir presset for penger, sex eller at de fortsatt skal være kjærester. Pressmidlet som blir brukt er ofte nakenbilder. Det er ulike aktører som presser. I noen av sakene var utpresseren i utlandet og kontakten med offeret hadde oppstått på nett. Ofte var det lange forløp som førte til at offeret delte et bilde i fortrolighet. Da startet gjerne utpressingen for penger, med trussel om at bildet skulle deles med offerets venner og familie. I andre saker er det gjerne bekjente eller ekskjærester som presser. I disse tilfellene var det ikke kun penger de ønsket, men gjerne at man skulle bli kjærester igjen, eller at man skulle ha sex.
Nettvoldtekt (hevnporno) er når forsmådde ekskjærester deler intime bilder av eksen sin. Dette gjøres som hevn for at forholdet er slutt, og motivasjonen er gjerne å ødelegge mest mulig for sin tidligere kjæreste.
Creepshots er bilder som ofte er tatt i det offentlige rom, uten at den avbildede vet at bildet blir tatt. Som regel er disse bildene seksualiserte. Et eksempel kan være bilder som blir tatt opp under skjørtet på en jente som står foran fotografen i en rulletrapp. Dette er ikke et nytt fenomen, men det finnes mange nettsider med denne type innhold.
Fått nakenbilder spredt? Det er aldri din skyld
Uansett omstendighet - den som er så uheldig å få private bilder ufrivillig spredt på nett, skal ikke klandres. Det spiller ingen rolle hva offeret har gjort på forhånd, det er ulovlig å spre bilder av andre uten samtykke.
Mange sender eller stiller opp på bilder frivillig. Når de så blir utsatt for misbruk, er det veldig skambelagt. Mange dømmer seg selv, i tillegg til å bli kritisert av andre, så det blir en slags dobbel straff. Det er også svært mange som i utgangspunktet følte seg presset til å i det hele tatt ta bildene.
Ekspertene står samlet når det gjelder råd til de som kjenner noen som har opplevd dette: kunnskapen om hvordan slike situasjoner håndteres må økes, og skylden må aldri legges på offeret.
Les hele artikkelen om ulike eksperters tanker og råd om dette (vg.no)
Ung.no
Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her kan du få informasjon om rettigheter, muligheter og plikter innen et bredt spekter av områder.
Det er Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet som driver nettstedet som kan hjelpe ungdom med svar på ulike spørsmål de måtte være opptatt av.
Digitale krenkelser
Digitale krenkelser er negative handlinger som ikke gjentar seg på samme måte som ved digital mobbing. Det kan være negative enkelthendelser som ikke blir spredt til mange, eller tekst og film som er ment for å såre, men som blir slettet når de er sett. Dermed er det noe som ikke foregår over tid, og den som blir utsatt opplever kanskje den negative hendelsen kun en enkelt gang.
Opplevelsen kan likevel være minst like ubehagelig og alvorlig som ved digital mobbing, så det er veldig viktig å si ifra til noen dersom du ser eller selv opplever noe digitalt som ikke er akseptabelt. Se egne faktabokser om hvem du kan henvende deg til.
Kilde: Læringsmiljøsenteret
Snakk med noen!
Dersom du har opplevd noe ubehagelig - enten det er på mobil, på nett eller i skolegården - er det viktig at du tar kontakt med noen som kan hjelpe deg. Det kan være foreldre, skolen, helsesøster eller en voksen du har tillit til. Selv om du synes det er ubehagelig, er det bedre å snakke med noen enn å vente til ting kanskje blir enda verre!
Det er alltid hjelp å få. Ingen har rett til å krenke eller gjøre ubehagelige ting mot deg, uansett hva du måtte ha gjort først. Voksne har ofte opplevd mer enn du tror og kan være lettere å prate med enn du først tenker.
Hvis du ikke har noen du har lyst til å snakke med om dette, kan du for eksempel kontakte Røde Kors sin hjelpetjeneste, Kors på halsen. Du kan ringe, sende dem en melding eller chatte. Alle tjenestene er gratis, og du er helt anonym.
Alle barn og unge kan ta dessuten ta kontakt med Barneombudet. De kan svare på spørsmål om barn og unge sine rettigheter og de kan gi råd og tips om alt fra skole, familie, barnevern og helse, til asylbarns rettigheter og andre tema. På nettsidene sine har Barneombudet en svært god oversikt over hvem som kan hjelpe både når noe alvorlig har skjedd eller du bare trenger noen å snakke med.
Du skal aldri la deg presse til noe du egentlig ikke ønsker!
Hvordan motvirke uønskede hendelser?
1. Ikke svar på meldinger som er ment for å såre deg eller gjøre deg opprørt. Det vil sannsynligvis oppmuntre til mer mobbing.
2. Behold meldingen. Du trenger ikke å lese den, men behold den som bevis. Er det et bilde eller en nettside - ta et skjermbilde.
3. Fortell om det som har skjedd til noen du stoler på. Snakk med foresatte, venner, en lærer, ungdomsarbeider eller en hjelpetelefon.
4. Blokkér avsenderen. Du trenger ikke å finne deg i at noen trakasserer deg – stenge ute uønskede avsendere!
5. Rapporter problemer til dem som kan gjøre noe med det. Du kan ta kontrollen ved å ikke finne deg i støtende innhold. (Se egen faktaboks "Få det bort! Skaff hjelp!")
6. Respekter deg selv og respekter andre.
Kilde: Medietilsynet
Hatprat
Europarådets Stopp hatprat-kampanje (som er en europeisk ungdomskampanje mot hatprat på nettet) definerer hatprat på denne måten:
«Hatprat er tekster, ord, bilder og symboler som blir brukt for å spre hat, trusler og oppfordringer til vold mot en person eller gruppe basert på deres antatte eller reelle gruppetilhørighet. Hatprat kan ta mange former. Det kan stå publisert i et kommentarfelt i en avis eller på et nettforum, det kan være et tegn som symboliserer hat, eller det kan være mobbing, både på og utenfor nettet“.Denne definisjonen innebærer at hatprat må ha et bevisst eller ubesvisst gruppefokus i seg som kan handle om for eksempel etnisitet, religion, kjønn, nedsatt funksjonsevne, seksuell orientering. Dette betyr at fenomener som rasisme, homofobi, islamofobi, antisemittisme, sexisme og antisiganisme er hatprat, mens mobbing mot enkeltpersoner ikke alltid faller innunder denne definisjonen.
Hatprat, krenkelser og mobbing på nettet er en menneskerettighetsutfordring først og fremst fordi det krenker menneskeverdet. Det er en demokratisk utfordring fordi det kan hindre deltakelse: hatprat kan gjøre at unge mennesker enten velger å sensurere seg selv eller trekke seg fra det offentlige ordskiftet fordi de ikke orker sjikanen og krenkelsene eller fordi de opplever å bli truet. I verste fall har vi sett at hatprat fører til hatkriminalitet.
Les mer om kampanjen for å stoppe hatprat (stopphatprat.no)Få det bort! Skaff hjelp!
Finnes det uønsket informasjon om deg på nettet?
1. Kontakt personen som har publisert
Vet du hvem som har lagt ut de uønskede opplysningene om deg? Ta kontakt med vedkommende og be om at opplysningene fjernes.2. Kontakt de som eier nettstedet
Dersom du ikke vet hvem som har lagt ut opplysningene, eller de ikke vil høre på deg, kan du kontakte nettstedet (domenet) der opplysningene er publisert. For å finne ut hvem som eier et norsk domene, kan du gå inn på den norske whois-databasen.3. Kontakt noen som kan hjelpe
Slettmeg.no gir råd og hjelp til fjerning av uønsket informasjon på nettet. De har mange gode veiledninger og sletteguider til hvordan du kan gå frem for å fjerne informasjon selv på ulike nettsteder og applikasjoner.Dersom du har prøvd alt ovenfor, men den som har publisert informasjon om deg ikke vil fjerne den likevel, kan du ta kontakt med Datatilsynet. Legg da ved den eventuelle skriftlige korrespondansen du har med den eller dem som har publisert noe om deg.
Konfliktrådet kan også hjelpe deg med å løse fastlåste konflikter, enten det dreier seg om lovbrudd eller sivile konflikter. De tilrettelegger for møter der dere selv gjennom dialog kan finne fram til gode løsninger. Konfliktråd er en gratis statlig tjeneste for alle i alle aldre. Ta kontakt med ditt lokale konfliktråd for mer informasjon om hvordan de kan hjelpe deg! Mange saker om netthets havner hos Konfliktrådet, les mer om hva Konfliktrådet kan hjelpe med og typiske saker de får inn (nrk.no)
4. Kontakt politiet
Mener du at opplysningene som er publisert er så ekstreme at de må fjernes raskt, bør du kontakte politiet. Ta et skjermbilde. Anmeld forholdet! Særlig alvorlige episoder bør rapporteres til KRIPOS.Falske datingprofiler på nett
Flere Facebook-brukere opplever at de ufrivillig har fått opprettet profiler på sjekkesider på nettet. Slettmeg.no opplever svært stor pågang fra folk som vil ha hjelp. Noen gang er det lett å få fjernet disse falskee profilene, andre ganger kan det være mer tidkrevende.
Les mer på Slettmeg.no der du også får råd til hvordan du går frem dersom du har opplevd dette
Fra virkeligheten
Svært mange opplever digital vold i kjæresteforhold
En undersøkelse viser at hele 38 prosent av de spurte norske jentene (i alderen 14-17 år) har opplevd digital vold i et parforhold. Det vil si at de har blitt utsatt for trusler og trakasserende meldinger, blitt overvåket og kontrollert gjennom mobiltelefon eller sosiale medier, eller har opplevd at stygge meldinger eller bilder av dem har blitt postet på nettet. Flere unge er også redde for å bryte med kjæresten, i frykt for å bli hevnet med spredning av intime bilder.
Dette er et problem alle voksne også må ta på alvor da de som opplever dette ofte synes det er vanskelig å snakke med noen om det. Mange er også usikre på hvor grensene går for hva som er greit og ikke i et kjæresteforhold.
Les hele artikkelen og se flere tall fra undersøkelsen (vg.no)Kontaktinfo på avveier
Ei jente på 14 år la ut navn, alder, e-postadresse og telefonnummer da hun søkte etter brevvenner på nett. Opplysningene ble misbrukt, og jenta opplevde å få svært ubehagelige henvendelser fra folk hun ikke kjente, også eldre menn. Det viste seg å være vanskelig å få fjernet opplysningene når hun først hadde mistet kontrollen over dem, og det gikk hele to år før hun fikk hjelp til å fjerne det som lå på nett.
(Kilde: NRK)Henges ut på pornonettside
En 19-åring fra Tromsø opplevde at private bilder av henne ble ufrivillig lagt ut på et pornonettsted. Bildene var stjålet fra Facebook-kontoen hennes. - Det er skikkelig ekkelt å finne bildene sine på denne måten. Det betyr jo noe helt annet når de ligger på en nettside som dette. Jeg tenker med gru på hvilket inntrykk det kan gi en eventuell fremtidig arbeidsgiver som kunne finne på å google meg, sier hun. Jenta har anmeldt forholdet, og oppfordrer andre i samme situasjon til å gjøre det samme.
Les hele artikkelen (vg.no)Eksplosjon i antall utpressingssaker
Ifølge Slettmeg.no er utpressing av enkeltpersoner på Internett økende. Flere og flere personer føler seg tvunget til å betale penger for å hindre at sensitive filmer eller bilder av dem selv blir publisert på nett. Den vanligste årsaken til at utpressingen oppstår er at offeret blir lurt til å kle av seg på Skype. Deretter blir de truet med at videoen av samtalen vil bli publisert på YouTube eller andre sosiale medier. Det er ofte vanskelig for norsk politi å ta og dømme personene som gjør dette, siden de gjerne bor i andre land enn Norge. Dersom du blir utsatt for dette, er det best å kontakte en voksen person slik som en foresatt, lærer, helsesøster eller politiet så fort som mulig, selv om det kan oppleves flaut. Utpressingen vil sannsynligvis ikke stoppe selv om du betaler, så be om hjelp med en gang!
Kilde: e24
"Herregud. Ho er jo jente!"
Medaljen har ei bakside. Amalie kan få telefonar av framande klokka fire på natta. Ukjente har tilbydd venene hennar pengar mot informasjon om sexlivet hennar og lettkledde bilete. Andre kvinnelege gamarar har opplevd at nakenbilete av dei har vorte spreidd på nett, difor tek dataspelaren sine forhaldsreglar.
– Eg sender til dømes ingen private bilete over Facebook, i tilfelle kontoen vert hacka. Det gjeld berre å ha nettvett og ikkje sende slike bilete til folk du ikkje stolar på, eller ikkje sende det i det heile. Eg er òg forsiktig med kven eg seier ting til, forklarar Amalie, som var budd på denne situasjonen då ho «kom ut av skåpet som jente».
Les hele artikkelen (Framtida.no)Muslimhat florerer på nett
Hatytringer på digitale plattformer er trolig den formen for hatkriminalitet som rammer flest muslimer. Ytringene på nettet finnes blant annet i lukkede grupper, men også i de åpne kommentarfeltene på nyhetsartikler.
- Det er viktig at hatytringer blir anmeldt. Vi må vise frem til myndighetene at dette er hverdagen for muslimer og andre minoriteter, sier Sunniva Ørstavik, Norges likestillings- og diskrimineringsombud. - Det er urovekkende at dette er en del av det offentlige ordskiftet. Faren er at vi blir så vant til disse kommentarene at vi ikke lenger ser innholdet i dem.
Politiet advarer - nakenbilder av jenter deles på nett
Gutter og menn fra flere steder i landet samarbeider om å få tak i bilder av jenter, hvorpå de publiserer bildene og i mange tilfeller identifiserer jentene i håp om at andre vil dele flere bilder. Bildene publiseres på et offentlig nettsted – uten at jentene vet om det. På nettstedet spør brukerne spesifikt etter bilder av navngitte jenter, eller jenter fra bestemte steder. Serveren til nettstedet er plassert i utlandet, slik at det blir svært vanskelig for norsk politi å etterforske. Les hele artikkelen (nettavisen.no)
NRK har snakket med to jenter som har opplevd å bli eksponert med intime bilder og fullt navn på nett, uten at de vet om det. Les hele saken på nrk.no
Sjalu ekskjæreste tok hevn
Ei forelska jente på 16 år delte alt med kjæresten; intime bilder av seg selv, brukernavn, passord og annen personlig informasjon. Da forholdet ble slutt, tok han hevn ved å logge seg inn på hennes Facebook-profil og blogg, og publiserte de utleverende bildene av henne der. I tillegg byttet han passord på hennes konti, slik at jenta selv ikke hadde mulighet til å fjerne bildene.
(Kilde: slettmeg.no)
- Jeg orker ikke mer
I sommer festet venninnene mine og jeg litt, som alle andre ungdommer. Vi hadde det veldig gøy, og møtte nye mennesker. Vi tok bilder, og la dem inn på en hjemmeside. Vi hadde passord og alt! Ingenting kunne gå galt. Men da vi startet på skolen, merket mange at det var en ”partyside”, og folk fikk mer og mer lyst på passordet. Så skjedde det noe nytt på det nettstedet hvor vi hadde lagt inn bildene. Alle kunne plutselig se sidene til ”eieren”. Marerittet startet med at de vi kjente sa det til sine foreldre. Til slutt tok en mor kontakt med skolen, og fortalte alt. Vi måtte snakke med lærere og rådgivere. Foreldrene mine ble også kontaktet, men heldigvis mente de at det hører med til ungdomstiden. Det var verre å møte de andre elevene. De visste noe, alle sammen. Da jeg startet på skolen for ett år siden, stortrivdes jeg. Men nå gruer jeg meg til å dra på skolen hver eneste dag. Jeg har lært at jeg aldri mer legger ut noe på en hjemmeside, verken bilder eller annet. Nå er det akkurat som om jeg har et videokamera etter meg. Hilsen en trist anonym.
(Kilde: Aftenposten, leserinnlegg Si ;D (forkortet))Elever filmet slåssing
To ungdomsskoleelever gikk løs på hverandre i skoletiden til blodet sprutet. Medelevene som var til stede, filmet slåsskampen med mobiltelefonene sine i stedet for å gripe inn eller hente hjelp.
– Det er bekymringsfullt at medelever ikke varsler en voksen i en slik alvorlig hendelse. Det bekymrer oss også at dette ble filmet. Det vil kunne oppleves som en tilleggsbelastning for de involverte elevene, sier rektoren ved skolen. Politiet understreker at det er veldig uheldig at slike hendelser filmes og spres. Det er straffbart å medvirke til at folk skal slåss. Det er også straffbart å dele filmer av andre uten å ha samtykke fra dem først.
Les hele artikkelen (bergensavisen.no)
Oppgaver
Diskusjon
-
I norske og utenlandske nettaviser kan man finne mange eksempler på mobbesaker eller endre uønskede hendelser som har fått alvorlige konsekvenser. Noen ganger var kanskje utgangspunktet relativt uskyldig.
- Finn eksempler i media på uønskede hendelser på nett.
- Hva skjedde i de ulike sakene og hvordan ble de håndtert? -
Gå sammen i grupper og diskuter hvordan dere ønsker å oppføre dere mot hverandre på nett.
- Kan dere lage en definisjon på hva dere synes er mobbing?
- Bør man tåle mer i digitale medier enn ellers?
- Og er det noen grunn til at man skal kunne oppføre seg annerledes på nett enn ellers? Hvorfor/hvorfor ikke?
- Hvor går egentlig grensen mellom ytringsfrihet og krenkelser? Klarer dere å bli enige om dette i klassen?
- Hvilke eksempler på skjult mobbing kjenner dere til?
- Diskuter hva dere kan gjøre for å forebygge uønskede hendelser på nett eller redusere digital mobbing.
- Be elevrådet ta dette opp slik at alle på skolen kan ha en felles holdning og felles regler. -
Enkelte skoler har valgt å løse utfordringene med uønskede hendelser på nett ved å forby bruk av mobiltelefoner og nettbrett i skoletiden.
- Hva tenker dere om dette? Hva kan fordelene/ulempene være?
- Hvilke andre alternativer har skolene?
- Kan et slikt forbud gi negative konsekvenser skoleledelsen kanskje ikke har tenkt på?
- Hvordan skal skolene eventuelt ellers håndtere dette?
Egenoppgaver
-
Noen påstår at digitale verktøy har gjort det enklere å ødelegge for, sjikanere eller mobbe andre.
- Hva mener du?
- Er det ting du kunne ha gjort og sagt på nettet, som du aldri ville ha gjort mot noen ellers? I så fall hva?
- Hva kan DU gjøre for å unngå eller motvirke uønskede hendelser på nett? -
Tenk tilbake på meldinger og bilder du har sendt eller mottatt fra andre.
- Kan noen av disse ha krenket andre og i så fall hvordan?
- Har du sett tilfeller på nett der du synes noen har gått over streken i måten de er på mot andre (kommentarer, lagt ut bilder eller lignende)?
- Foretok du deg noe? Hvorfor/hvorfor ikke? I så fall hva?
- Hva kan du gjøre for å unngå eller motvirke uønskede digitale hendelser.
- Har du noen gang opplevd noe ubehagelig via digitale verktøy? Hva gjorde du for å løse situasjonen? Hva kunne du eventuelt ha gjort annerledes?
Filmer
Nico og Thea
Hva skjedde med Maria?
Ordliste
Gå til ordliste for en oversikt over alle ordforklaringer.
Aktør
Enkeltperson, gruppe, selskap eller organisasjon som har en hensikt og et mål med det de gjør. En kommersiell aktør ønsker å tjene penger på en tjeneste eller et produkt.
App
Program som brukes på mobil, nettbrett eller pc. Det kan for eksempel være spill som er ren underholdning eller program som kan hjelpe til med en oppgave. Kortform for applikasjon.
Logg
En oversikt over nettaktivitet, f.eks. over hvilke nettsider du har besøkt eller samtaler du har hatt på chat.
Nettleser
Et program du må ha for å vise innhold på Internett, f.eks. Internett Explorer, Chrome, Safari eller Firefox.
Ytringsfrihet
Retten til å ytre seg og til å gi eller motta opplysninger (informasjonsfrihet), uansett hva slags kanal eller medium man benytter.
Krenkelse
Når det skjer et overtramp mot en rettighet du har. Det å tvinge noen til å bli med på eller la seg utsette for handlinger de ikke ønsker, eller å karakterisere en person med nedsettende ord og beskrivelser, er også krenkelser.
Anonym
Uten navn. Ukjent eller navnløs person.
Indeksert
Når data eller informasjon er ordnet slik at det blir mulig å finne dem igjen basert på ulike søkekriterier. I datateknologien betyr indeksering å gjøre data raskt søkbare i databaser, mens på bibliotek har vi f.eks.indekskort på tittel og forfatter.
Hets
Ondsinnet og usaklig oppførsel rettet mot enkeltpersoner.
Filter
Et program som stenger tilgangen til uønskede nettsider
Regelverk
Opplæringsloven - retten til et godt skolemiljø
Ifølge opplæringsloven har alle elever rett til et godt og trygtskolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring. Dette betyr at skolen har ansvar for at alle elever har en trygg skolehverdag, og at de ikke utsettes for verken fysisk eller psykisk mobbing (se kapittel 9a).