Kildekritikk

Kildekritikk

Introduksjon

Kildekritikk

Når du ser nyheter på TV eller leser noe i avisen, regner du sikkert med at det som sies eller skrives er sant. Hvis du er på Internett regner du kanskje også med at du kan stole på den informasjonen som ligger der. Men sånn er det ikke alltid.

Visste du at?

 • Fakta

   • Bruk filteret i hodet
   • En liten spion
   • Spill kan koste deg svært dyrt
   • Opphavsrett
   • Hvor fant du det?
   • Reklamelenker - Adlinks
   • Apper trenger informasjon om deg

  Fra virkeligheten

  • Victor (10) brukte 58.000 kr i mobilspill
  • Spill fulle av reklame
  • Lar Google gjøre leksene
  • Avslørte forfalsket megahai
  • Fikk sms fra falsk pappa

Oppgaver

Diskusjon

 1. Det er viktig å være kritisk til det dere finner på nett. Det er ikke sikkert alt som står der er sant. - Søk på noen kjente navn på nett. Finner dere informasjon som dere tror ikke er riktig? - Hvordan kan dere vite hvilken informasjon dere skal tro på og ikke? - Er det noen nettsider dere kan stole mer på enn andre? Hvorfor/hvorfor ikke? - Tror dere alt det som står i bøkene på skolebiblioteket stemmer? - Tror dere læreren deres vet fasitsvaret på alt? - Hvordan skal dere vite hvilken informasjon dere kan stole på? - Lag en sjekkliste med gode råd som dere kan bruke når dere leter etter informasjon på nett.
 2. Det kan være forskjellig fra skole til skole, og fra klasse til klasse, hvilke regler dere har ved bruk av Internett til en skoleoppgave. - Sjekk om skolen/klassen har regler for hvordan dere skal bruke slik informasjon. - Hvordan skal læreren vite hva dere har skrevet selv og hva dere har funnet på Internett? - Sett opp forslag til regler eller retningslinjer.
 3. Både nettsteder og bloggere kan tjene mye penger på reklame. - Gå inn på noen av de nettstedene som dere i klassen bruker mest på fritida: - Finner dere reklame på noen av dem? - Plukk ut fem reklamer fra nettstedene og diskuter innholdet. - Hvilke virkemidler har de brukt? - Er det tydelig at dette er reklame? - Gir reklamen god informasjon om produktet? - Gå inn på noen av de mest populære bloggene og se etter sponsede innlegg. - Hvordan er det merket? - Er det tydelig at dette er reklame?

Oppgaver

Egenoppgaver

 1. Enten du leser aviser eller er på nett, er du omgitt av reklame selv om du kanskje ikke alltid tenker over det. - Har du opplevd at det kommer opp reklame som forstyrrer deg i det du holder på med når du er på mobil eller nett? - Hvorfor tror du reklame brukes på denne måten? - Vet du om noen nettsider med spill laget av selskaper som ønsker å selge et produkt? Hvilke?
 2. Mange reklamerer for at du kan betale for det du kjøper ved hjelp av mobilen eller over Internett. - Tror du det gjør at folk kjøper mer enn om de hadde betalt direkte med penger? - Har du noen gang kjøpt noe eller betalt noe ved hjelp av mobilen? Fikk du det du skulle? - Har du noen gang brukt penger uten å være klar over det på mobil eller nett? I så fall hvordan?
 3. Opphavsrett er er en viktig rettighet. - Finn ut hva ordet opphavsrett betyr. - Hvorfor er det viktig med regler rundt dette? - Har du noen gang funnet bilder, musikk eller film på Internett og lagret dette? - Betalte du for det du fant? - Delte du det du fant med noen etterpå?

Filmer

Skrev du stil om DEN hesten der?

Skrev du stil om DEN hesten der?

Du glemte kanskje å sjekke hvem som hadde lagt det ut, og vips så hadde du levert inn noe som var helt på trynet? Kanskje ikke så rart at de andre lo av deg, men hva kan du gjøre for å unngå det neste gang? Tenk deg om – det er du som må skille fleip fra fakta på nettet ! Filmen er laget av Mikrofilm.

Hva er digital dømmekraft?

Hva er digital dømmekraft?

Digital dømmekraft er et begrep som ofte dukker opp, både her på Dubestemmer.no, i læreplanverket og andre steder. Men hva er egentlig digital dømmekraft, og hvorfor trenger vi det? Denne korte filmen er laget av Sølvsuper på oppdrag fra dubestemmer.no.
Kildekritikk

Når du ser nyheter på TV eller leser noe i avisen, regner du sikkert med at det som sies eller skrives er sant. Hvis du er på Internett regner du kanskje også med at du kan stole på den informasjonen som ligger der. Men sånn er det ikke alltid.

Illustrasjon kildekritikk 9-13 år