Personvern
Personvern
Introduksjon
Personvern

Visste du at?
Fakta
- Hva er en personopplysning?
- Du har rett til å bli hørt
- Et skikkelig ja
- Pass på informasjonen din
- Be om hjelp
- Hva har skolen lov til å sjekke?
- Som en åpen dagbok
- Vet du egentlig hva du deler med andre?
Fra virkeligheten
- Jeg vil gi barnet mitt frihet og respekt
- Delte hvor kronprinsfamilien var med hele verden
- - En advarsel
- Mamma og pappa lagrer loggen min
- Overvåking av barnas nettbruk
- GPS i ranselen avslører om guttene rekker skolen
Oppgaver
Diskusjon
- Både barn og voksne, privatpersoner og kjendiser har rett på personvern. - Hvorfor synes dere personvern er viktig? - Er det noen steder eller situasjoner der vi har større behov for eller rett til å være i fred? Hvilke? - Har dere ulike grenser for hva dere ser på som privat? - Søk på navnet til fire kjendiser på Internett. Finner dere bilder eller informasjon der som dere synes de ikke burde lagt ut? - Fikk dere mange treff på hver av dem? - Tror dere at kjendisene selv har lagt ut eller godkjent all informasjonen og bildene?
- Noen foreldre legger ut bilder av barna sine på Facebook, blogger eller på andre nettsteder. - Er det OK? Hvorfor/hvorfor ikke? - Bør barna bli spurt først? - Er det greit å legge ut bilder av en som er så ung at han eller hun ikke kan bestemme selv? - Hva kan i tilfelle være problematisk eller dumt?
- Gå sammen i grupper og diskuter hva dere synes det er greit og ikke å ta bilder og film av (både ulike ting og personer, men også ulike situasjoner). - Er dere enige om hvor grensene bør gå? - Lag regler for hva dere kan ta bilder og film av, og i hvilke sammenhenger man skal spørre før man tar bilde. - Lag også regler for hva det er greit å bruke disse bildene og filmene til. - Kommer gruppene frem til ulike regler?
- Noen foreldre har valgt å ha en GPS-brikke i sekken til barna sine slik at de alltid vet hvor barna er (se historien fra virkeligheten over). - Hva synes dere om det? - Ville dere syntes det var greit om foreldrene deres alltid visste akkurat hvor dere er? Hvorfor/hvorfor ikke? - Er det noen tilfeller der dere tenker at det kunne vært greit at ikke foreldrene vet akkurat hvor dere er? - Og er det tilfeller der dere tenker at det kunne vært greit å blir sporet? Diskuter
Oppgaver
Egenoppgaver
- Personvern er en rettighet det er viktig å ta vare på. - Forteller du alt du mener og synes til alle du kjenner, eller er det noen du forteller mer til enn andre? - Hva forteller du til hvem og hvorfor forteller du kanskje mer til noen enn til andre? - Tror du at du og de andre i klassen har forskjellige grenser for hva dere deler med andre? Hva er i så fall forskjellene og hvorfor tror du det er slik? - I hvilke sammenhenger synes du det er ekstra viktig med personvern? Hvilke opplysninger synes du det er viktigst å holde helt for deg selv?
- Noen mener at foreldre har rett til å vite om alt barna deres gjør, mens andre mener barn har rett til privatliv. - Har du regler hjemmefra for hvordan du kan bruke mobilen og pc-en? - Fikk du være med på å bestemme reglene, og er du enig i de reglene som gjelder for deg? - Har dine foresatte rett til å vite alt du gjør? (Hvem du er sammen med, hva dere snakker om og hva dere gjør når dere er sammen?) - Er det noen forskjell mellom hva de voksne skal få vite om hva barna gjør på Internett og ellers i livet? - Hva tror du er grunnen til at enkelte foresatte sjekker loggen på pc-en og meldingene på mobilen til barna? - Bør de ha lov til dette? Hvorfor/hvorfor ikke?
- Det har blitt svært enkelt å dele bilder, både på nett og ved hjelp av mobiltelefon. - Har du opplevd at noen lagt ut bilder av deg på Internett eller vist det fram til noen andre? - Syntes du i så fall det var greit? Hvorfor/hvorfor ikke? - Ble du spurt først? - Kan du tenke deg tilfeller som gjør at noen ikke ønsker eller ikke bør få delt bilder eller andre opplysninger om seg selv på Internett?
- Det er lurt å sjekke av og til om det ligger noe om deg på Internett. - Søk på ditt eget navn på Google. Fant du noe? - Fant du noe du ikke visste at lå der?
Filmer
Personvern er en grunnleggende rettighet
Du har lov å si nei_karaokeversjon
Leirbål
Hvordan vil DU bli sett?
Regelverk
Regelverk
FNs barnekonvensjon (barns rettigheter)
Artikkel 12:
Barn har rett til å si sin mening i alt som angår det. Barnets meninger skal telle.
Artikkel 16:
Barn skal ikke utsettes for tilfeldig eller ulovlig innblanding i sitt privatliv. De skal beskyttes mot ulovlig inngrep i ære og omdømme.
Artikkel 18:
De foresatte har et felles ansvar for barnets oppdragelse og utvikling. Foreldre, eller verger, har hovedansvaret for barnets oppdragelse og utvikling. Barnets beste skal komme i første rekke.
Barnelova § 31 - Rett til å være med på avgjørelser
Etterhvert som barnet blir i stand til å lage seg egne synspunkter om hva en sak handler om, skal de foresatte gi informasjon til og høre på hva barnet mener, før de tar en avgjørelse om personlige forhold for barnet (for eksempel om foreldreansvar, hvor barnet skal bo fast og samvær).
De skal legge vekt på det barnet mener etter hvor gammelt og hvor modent barnet er. Det samme gjelder for andre barnet bor hos eller som har med barnet å gjøre.
Når barnet har fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener.
Vi har alle noe vi ikke ønsker å dele med andre. Ikke fordi det er ulovlig eller noe vi må skjule, men rett og slett fordi det er privat. Personvern betyr at du har rett til privatliv. Dine foresatte har ikke rett til å vite alt om deg. Når du blir født er det de foresatte som bestemmer over opplysningene om deg og hvordan de kan brukes, men etterhvert som du blir eldre skal dine egne meninger om personvern høres.

Personvern betyr altså at du skal kunne bestemme over opplysninger om deg selv. Du skal kunne bestemme hvilke opplysninger om deg du vil dele, og med hvem, i større og større grad ettersom du blir eldre. FNs barnekonvensjon er en avtale mellom nesten alle land i verden om om barns rettigheter. Den sier at alle barn har rett til privatliv. Jo eldre du er, jo mer skal meningene dine telle.
Arkiv på nett
Hvis du har lyst til å legge ut bilder av vennene dine eller skrive noe om dem på Internett, må du spørre dem først. Hvis du har et bilde av en venn på mobilen og har lyst til å sende det til andre, må du også spørre først. For selv om du synes bildet er morsomt og helt uskyldig, er det ikke sikkert vennen din er enig. Og dine venner har også rett på et personvern.
Hvis du er med i et idrettslag eller en teatergruppe kan det hende de har lagt ut bilder av deg på nett. Kanskje er du til og med så god at du har blitt intervjuet av avisa, og artikkelen ligger ute på nettet. Mange skoler legger også ut bilder på nett. Og kanskje har du en blogg eller lignende? Det er viktig å være klar over at det som ligger ute om deg på Internett kan lastes ned av andre og bli lagret forskjellige steder. Hvis noen søker på navnet ditt i Google eller lignende, kan de ut i fra alle treffene danne seg et bilde av hvordan du er som person. På en måte kan man si at alle mennesker etter hvert får sitt eget åpne arkiv på Internett.
Greit å sjekke?
Noen barn opplever at voksne sjekker logg eller historikk på pc-en barna bruker for å se hvilke sider de har vært inne på. Noen ber også om å få se på mobilen for å lese meldinger som barna har sendt og mottatt. Mange foreldre sier de gjør det for å beskytte barna mot å oppleve ting som kan være ubehagelig. Andre synes ikke det er riktig å sjekke verken pc-en eller mobilen til barna sine. Hva synes du?
De fleste skoler har regler for bruk av Internett, pc og mobil. Mange familier har også slike regler, for eksempel om hvilke nettsider som er fine å bruke eller hvilke spill de får lov til å spille. I enkelte situasjoner kan slike regler gi trygghet. Det er derfor viktig at alle i familien snakker sammen og blir enige om hvilke regler som gjelder, og hvilke nettsteder og apper barna kan bruke. Ved å ha gode regler alle er enige i, vil alle kunne føle seg tryggere samtidig som personvernet tas vare på.
Personvern er rett til privatliv. Si ifra hvis du synes det ikke blir respektert.
Visste du at...?
Fakta
Hva er en personopplysning?
En personopplysning er en opplysning som kan knyttes til en enkelt person. Det betyr at for eksempel navnet, adressen eller telefonnummeret ditt er personopplysninger. Et bilde der du kan kjennes igjen er også en personopplysning.
Pass på informasjonen din
Mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner inneholder mye privat informasjon om både deg og vennene dine. Dersom uvedkommende får tak i opplysninger om deg kan de bruke dem på måter som kan være svært uheldig for deg. Det er derfor veldig viktig at du passer på opplysningene så godt du kan.
Tips til sikring av mobilen din:
- Ha lås på skjermen (passord, mønster, PIN-kode eller lignende)
- Ha simkort-kode som kreves hver gang telefonen startes på nytt
- Spør en voksen før du installerer nye applikasjoner. De kan hjelpe deg å sjekke appen
- Skru alltid på skjermlås før du legger fra deg telefonen
- Ikke bruk det samme passordet overaltSom en åpen dagbok
Du har rett til å bli hørt
FN har en lov om barns rettigheter (FNs barnekonvensjon) som blant annet sier:
- Barn har rett til å si sin mening i alt som angår det. Barnets meninger skal telle.
- Barn skal ikke utsettes for ulovlig innblanding i sitt privatliv. De skal beskyttes mot ulovlig inngrep i ære og omdømme.I Norge har vi også en barnelov som sier at barnet har rett til å bestemme mer jo eldre det blir.
Dette betyr at barn skal bli tatt på alvor, og at de foresatte hører på barnets mening, for eksempel når de ønsker å legge ut informasjon og bilder av barnet på nettet. Din mening teller altså, selv om du ikke er voksen.
Men, FNs Barnekonvensjon sier også at de foresatte har hovedansvar for barnets omsorg og utvikling etter hva som er best for barnet. De foresatte skal altså beskytte deg hvis de mener noe er skadelig for deg. Har de mistanke om at du gjør noe på nettet som er skadelig eller farlig for deg eller andre, kan de derfor sette grenser for hva du får gjøre når du er på Internett.
Barneombudet har laget filmer som forklarer de 42 artiklene i FNs Barnekonvensjon.
Be om hjelp
Dersom noen har lagt ut noe på nettet som du ikke har sagt ja til eller som du misliker at ligger der, kan du si fra til den som har publisert det. Hvis personen ikke vil fjerne det, eller du synes det er ubehagelig å ta kontakt selv, bør du snakke med en voksen (foresatt, lærer, helsesøster eller andre) om det. Du har rett til å få slikt fjernet. Du bør til og med si ifra dersom det er dine egne foresatte eller skolen din som publiserer bilder av deg på nett hvis du ikke synes det er greit.
Hvis du ikke har noen voksne du kjenner å snakke med, finnes det andre som kan hjelpe deg. Blant annet kan Slettmeg.no gi råd og hjelp til fjerning av uønsket informasjon på nettet.
Vet du egentlig hva du deler med andre?
Ulike apper har ulike innstillinger for hvilken informasjon du deler med andre. For at du for eksempel skal kunne se bildene du tar avmerket i et kart, trenger kameraet på telefonen din å vite hvor du er, og lagrer stedet der bildet er tatt. Det kan være morsomt å se alle stedene du har vært og tatt bilder, men denne informasjonen er også synlig for andre. Det kan derfor være lurt å få hjelp av en voksen til å se på innstillingene for appen, og å slå av posisjonen din.
Et skikkelig ja
Når noen skal legge ut bilder eller andre opplysninger om deg på nettet, må de spørre om lov først. Dersom du er under 15 år er det dine foresatte som skal gi tillatelse til det. Snakk derfor med dem om hvor dere synes grensene skal gå for hva som er greit og ikke greit for andre å legge på nett om deg. Hvis du eller foreldrene dine angrer etterpå, er det bare å si ifra. Da skal de som har lagt ut bildet eller andre opplysninger fjerne det med en gang.
Hva har skolen lov til å sjekke?
Vanligvis har ikke skolen lov til å overvåke elevenes bruk av Internett. Skolen kan likevel bruke loggen til å følge med på uønsket aktivitet på deres nettverk. Det trenger ikke være ulovlige aktiviteter, men for eksempel at noen bruker for mye av skolens ressurser til å laste ned musikk eller annet som tar for mye plass.
Hvis det har skjedd noe ulovlig kan politiet bruke informasjonen i loggen på skolens server til å finne ut hvem som står bak. Skoler bør begrense overvåkingen av elevene, og de skal informere elever og foresatte om hva som blir registrert og hvorfor.
Fra virkeligheten
Jeg vil gi barnet mitt frihet og respekt
"Jeg er far til en 13-åring. Jeg ønsker i utgangspunktet at hun skal få den frihet jeg selv ville ha da jeg var ung. Det er FEIL at foreldre skal overkontrollere. Vis respekt og man får respekt tilbake. Jeg har stor forståelse for at det er ting som er vanskelig og feil å spørre foreldre om. Jeg er også redd for at hun skal havne i bråk og setter grenser, men inntil hun havner på gale veier er hun "fri".
PAPPAN"Kilde: ung.no
Mamma og pappa lagrer loggen min
"Mamma og pappa lagrer loggen på chatten min! Det er ganske ubehagelig!!
:-S For når jeg snakker med gutter og håper det blir noe av det, så tør jeg egentlig ikke å skrive at jeg liker den gutten, for da kan mamma og pappa se at jeg og den gutten flørter. Det blir veldig flaut hvis mamma og pappa skal sitte og lese "ÅÅÅ jeg elsker deg SÅÅÅ" eller " you’re hot and I'm not". Det er ganske flaut. Synes dere det er greit at foreldrene mine lagrer loggen på msn-en min?
Hilsen Jente 12"
Kilde: Barneombudet.no
Delte hvor kronprinsfamilien var med hele verden
Da kronprinsfamilien var både hjemme og på turer, tok et av barna bilder og delte dem på sin profil på Instagram. Det ingen hadde tenkt på, var at informasjon om hvor bildene var tatt, også ble lagret og publisert. Dermed kunne hvem som helst se hvor kronprinsfamilien befant seg når bildene ble tatt.
Overvåking av barnas nettbruk
Det finnes programmer som lar de foresatte overvåke barnas nettbruk. Det leggges da inn et filter på pc-en som gjør at foreldrene kan se alt barna gjør på nett, slik som hvilke sider de besøker. Barneombudet er skeptisk til slike program og mener det er som å lese barnas dagbøker. Barn har rett til privatliv og bør heller lære seg sunt nettvett gjennom samtale og dialog.
- En advarsel
Sophie Elise er en populær blogger. Hun opplevde at noen klarte å lure seg inn på hennes private konto på Snapchat, og sendte så meldinger til flere av hennes venner der de ba om å få passordene deres og bilder av dem. Flere av hennes venner ga da fra seg både passord og bilder siden de trodde det var Sophie Elise selv som spurte. Hun advarer derfor alle om å ikke gi fra seg slik informasjon selv om spørsmålet ser ut til å komme fra noen man kjenner. Dobbeltsjekk om personen faktisk er den du tror.
Les innlegget på Sophie Elise sin blogg
GPS i ranselen avslører om guttene rekker skolen
Enkelte foreldre har valgt å putte en GPS-brikke i sekken til barna sine for å spore dem på skolevegen.
Hele 77 prosent av spurte i en undersøkelse mener derimot at det ikke er en grei fremgangsmåte. Flere mener at det tar fra barn og unge deres rett til personvern og at det lærer barna at deres privatliv ikke er noe verd. Les mer og se innslag om hvordan denne sporingen fungerer (nrk.no)
Oppgaver
Diskusjon
-
Både barn og voksne, privatpersoner og kjendiser har rett på personvern.
- Hvorfor synes dere personvern er viktig?
- Er det noen steder eller situasjoner der vi har større behov for eller rett til å være i fred? Hvilke?
- Har dere ulike grenser for hva dere ser på som privat?
- Søk på navnet til fire kjendiser på Internett. Finner dere bilder eller informasjon der som dere synes de ikke burde lagt ut?
- Fikk dere mange treff på hver av dem?
- Tror dere at kjendisene selv har lagt ut eller godkjent all informasjonen og bildene? -
Noen foreldre legger ut bilder av barna sine på Facebook, blogger eller på andre nettsteder.
- Er det OK? Hvorfor/hvorfor ikke?
- Bør barna bli spurt først?
- Er det greit å legge ut bilder av en som er så ung at han eller hun ikke kan bestemme selv?
- Hva kan i tilfelle være problematisk eller dumt? -
Gå sammen i grupper og diskuter hva dere synes det er greit og ikke å ta bilder og film av (både ulike ting og personer, men også ulike situasjoner).
- Er dere enige om hvor grensene bør gå?
- Lag regler for hva dere kan ta bilder og film av, og i hvilke sammenhenger man skal spørre før man tar bilde.
- Lag også regler for hva det er greit å bruke disse bildene og filmene til.
- Kommer gruppene frem til ulike regler? -
Noen foreldre har valgt å ha en GPS-brikke i sekken til barna sine slik at de alltid vet hvor barna er (se historien fra virkeligheten over).
- Hva synes dere om det?
- Ville dere syntes det var greit om foreldrene deres alltid visste akkurat hvor dere er? Hvorfor/hvorfor ikke?
- Er det noen tilfeller der dere tenker at det kunne vært greit at ikke foreldrene vet akkurat hvor dere er?
- Og er det tilfeller der dere tenker at det kunne vært greit å blir sporet? Diskuter
Egenoppgaver
-
Personvern er en rettighet det er viktig å ta vare på.
- Forteller du alt du mener og synes til alle du kjenner, eller er det noen du forteller mer til enn andre?
- Hva forteller du til hvem og hvorfor forteller du kanskje mer til noen enn til andre?
- Tror du at du og de andre i klassen har forskjellige grenser for hva dere deler med andre? Hva er i så fall forskjellene og hvorfor tror du det er slik?
- I hvilke sammenhenger synes du det er ekstra viktig med personvern? Hvilke opplysninger synes du det er viktigst å holde helt for deg selv? -
Noen mener at foreldre har rett til å vite om alt barna deres gjør, mens andre mener barn har rett til privatliv.
- Har du regler hjemmefra for hvordan du kan bruke mobilen og pc-en?
- Fikk du være med på å bestemme reglene, og er du enig i de reglene som gjelder for deg?
- Har dine foresatte rett til å vite alt du gjør? (Hvem du er sammen med, hva dere snakker om og hva dere gjør når dere er sammen?)
- Er det noen forskjell mellom hva de voksne skal få vite om hva barna gjør på Internett og ellers i livet?
- Hva tror du er grunnen til at enkelte foresatte sjekker loggen på pc-en og meldingene på mobilen til barna?
- Bør de ha lov til dette? Hvorfor/hvorfor ikke? -
Det har blitt svært enkelt å dele bilder, både på nett og ved hjelp av mobiltelefon.
- Har du opplevd at noen lagt ut bilder av deg på Internett eller vist det fram til noen andre?
- Syntes du i så fall det var greit? Hvorfor/hvorfor ikke?
- Ble du spurt først?
- Kan du tenke deg tilfeller som gjør at noen ikke ønsker eller ikke bør få delt bilder eller andre opplysninger om seg selv på Internett? -
Det er lurt å sjekke av og til om det ligger noe om deg på Internett.
- Søk på ditt eget navn på Google. Fant du noe?
- Fant du noe du ikke visste at lå der?
Filmer
Personvern er en grunnleggende rettighet
Du har lov å si nei_karaokeversjon
Hvordan vil DU bli sett?
Ordliste
Gå til ordliste for en oversikt over alle ordforklaringer.
App
Program som brukes på mobil, nettbrett eller pc. Det kan for eksempel være spill som er ren underholdning eller program som kan hjelpe til med en oppgave. Kortform for applikasjon.
Personopplysning
Alle opplysninger som kan knyttes til en enkeltperson. I tillegg til opplysninger som navn, fødselsdato, adresse, telefonnummer og e-postadresse, kan også bilnummer, bilder og spill- eller kjøpsmønster på nett være personopplysninger.
Personvern
Retten til et privatliv og retten til å bestemme over egne personopplysninger.
Logg
En oversikt over nettaktivitet, f.eks. over hvilke nettsider du har besøkt eller samtaler du har hatt på chat.
Nettleser
Et program du må ha for å vise innhold på Internett, f.eks. Internett Explorer, Chrome, Safari eller Firefox.
Hets
Ondsinnet og usaklig oppførsel rettet mot enkeltpersoner.
Filter
Et program som stenger tilgangen til uønskede nettsider
Regelverk
FNs barnekonvensjon (barns rettigheter)
Artikkel 12:
Barn har rett til å si sin mening i alt som angår det. Barnets meninger skal telle.
Artikkel 16:
Barn skal ikke utsettes for tilfeldig eller ulovlig innblanding i sitt privatliv. De skal beskyttes mot ulovlig inngrep i ære og omdømme.
Artikkel 18:
De foresatte har et felles ansvar for barnets oppdragelse og utvikling. Foreldre, eller verger, har hovedansvaret for barnets oppdragelse og utvikling. Barnets beste skal komme i første rekke.
Barnelova § 31 - Rett til å være med på avgjørelser
Etterhvert som barnet blir i stand til å lage seg egne synspunkter om hva en sak handler om, skal de foresatte gi informasjon til og høre på hva barnet mener, før de tar en avgjørelse om personlige forhold for barnet (for eksempel om foreldreansvar, hvor barnet skal bo fast og samvær).
De skal legge vekt på det barnet mener etter hvor gammelt og hvor modent barnet er. Det samme gjelder for andre barnet bor hos eller som har med barnet å gjøre.
Når barnet har fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener.