aaaHold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Ordliste

Ordliste

A

Aktør

Enkeltperson, gruppe, selskap eller organisasjon som har en hensikt og et mål med det de gjør. En kommersiell aktør ønsker å tjene penger på en tjeneste eller et produkt.

Anonym

Uten navn. Ukjent eller navnløs person.

Antivirusprogram

Et program som prøver å finne, motarbeide og fjerne datavirus eller lignende som kan være skadelig for pc-en.

App

Program som brukes på mobil, nettbrett eller pc. Det kan for eksempel være spill som er ren underholdning eller program som kan hjelpe til med en oppgave. Kortform for applikasjon.

B

Brannmur

Et hinder som sperrer for uønsket trafikk til en datamaskin, f.eks. når noen utenfra forsøker å logge seg på (hacke seg inn i) systemet.

D

Diskriminere

Å behandle noen mindre gunstig enn andre. Ordet brukes oftest for å betegne en usaklig eller urimelig forskjellsbehandling av individer på grunnlag av deres kjønn, religion, tilhørighet til etniske grupper, nasjonaliteter eller nedsatt funksjonsevne. (Kilde: Store Norske Leksikon)

F

Filter

Et program som stenger tilgangen til uønskede nettsider

H

Hets

Ondsinnet og usaklig oppførsel rettet mot enkeltpersoner.

I

Indeksert

Når data eller informasjon er ordnet slik at det blir mulig å finne dem igjen basert på ulike søkekriterier. I datateknologien betyr indeksering å gjøre data raskt søkbare i databaser, mens på bibliotek har vi f.eks.indekskort på tittel og forfatter.

Informasjonskapsel

En liten tekstfil som er lagret på maskinen din, og som inneholder informasjon om deg som gjør det enkelt for nettstedene å kjenne deg igjen fra et tidligere besøk. Også kalt cookie.

K

Kildehenvisning

Informasjon om hvor man har hentet opplysningene fra. Kilden kan for eksempel være bøker, tidsskrifter eller nettsider.

Krenkelse

Når det skjer et overtramp mot en rettighet du har. Det å tvinge noen til å bli med på eller la seg utsette for handlinger de ikke ønsker, eller å karakterisere en person med nedsettende ord og beskrivelser, er også krenkelser.

L

Logg

En oversikt over nettaktivitet, f.eks. over hvilke nettsider du har besøkt eller samtaler du har hatt på chat.

N

Nettleser

Et program du må ha for å vise innhold på Internett, f.eks. Internett Explorer, Chrome, Safari eller Firefox.

P

Personopplysning

Alle opplysninger som kan knyttes til en enkeltperson. I tillegg til opplysninger som navn, fødselsdato, adresse, telefonnummer og e-postadresse, kan også bilnummer, bilder og spill- eller kjøpsmønster på nett være personopplysninger.

Personvern

Retten til et privatliv og retten til å bestemme over egne personopplysninger.

Pseudonym

Et oppdiktet forfatternavn, et kallenavn. Noen bruker pseudonym når de spiller eller kommuniserer med andre på nett fordi de ikke vil si hvem de er.

V

Valuta

Et betalingsmiddel for et eller flere land, slik som penger. Noen land har egen valuta (f.eks. norske kroner), mens andre land har felles (f.eks. euro).

Y

Ytringsfrihet

Retten til å ytre seg og til å gi eller motta opplysninger (informasjonsfrihet), uansett hva slags kanal eller medium man benytter.