Warning message
This content is not available in the selected languageBilder av barn på nett
Bilder av barn på nett
Oahpásmahttin
Bilder av barn på nett

Bargobihtát
Digaštallan
- Diskusjonsoppgaver for barnehageansatte: - Hva gjør barnehagen for å ivareta kontroll over hvem som får tilgang til bilder av barna? - Hvem bestemmer hvilke bilder som skal brukes internt eller deles på internett? - Er barnehagens bilder pedagogisk dokumentasjon eller informasjon? - Hva forteller bildene? - Hva er hensikten med bildene? - Har barnehagen egne retningslinjer for å ivareta barnas personvern? - Hvor godt kjenner du/dere til innholdet i samtykkeerklæringen som foreldrene har signert? - Hva synes du/dere en god samtykkeerklæring bør inneholde? - Har barnehagen regler for foresatte som tar og deler bilder fra situasjoner og arrangementer i barnehagen? - Har du selv opplevd å bli avbildet på Internett uten å samtykke til det? Hva følte du når du oppdaget det? - Hvilke bilder henges opp i barnehagen? - Hvilke bilder publiseres på nett - enten på åpne eller lukkede nettsider eller grupper? - Hvilke ulike plattformer eller nettsteder publiseres bildene på? - Hva gjør barnehagen for å minimere sjansen for misbruk av bilder som publiseres?
- Diskusjonsspørsmål om involvering av barn og barnas opplevelse: - Hvordan opplever barna å bli tatt bilde av? - Når barn uttrykker at de ikke vil bli tatt bilde av, hvordan handler du som voksen da? - Hva betyr det at barn har rett til å si sin mening og bli hørt når det tas bilder i barnehagen? - Hva betyr det at barn har rett til et privatliv? - Hvordan kan barnehagen ivareta disse rettighetene? - Hvor mye informasjon kan voksne dele på nett om barna før det går på bekostning av barns beste og barns integritet? - Hva slags type bilder liker barna? Liker alle barna de samme bildene? Hvorfor/hvorfor ikke? - Hvilke bilder liker personalet? - Liker personalet og barna de samme bildene? - Hvordan kan vi ivareta alles synspunkter?
- Diskusjonsoppgaver for foresatte: - Hender det at du som foresatt tar bilder av ditt og andres barn i barnehagen eller i andre sammenhenger? - Hva slags situasjoner tar du bilder av? - Hvilke bilder deler du med andre - enten åpent på nett eller via lukkede kanaler? - Hva er din holdning til at andre tar/deler bilder av ditt barn? - I hvilke situasjoner er det greit at andre tar /deler bilder av ditt barn? - Har du opplevd at noen har delt et bilde av ditt barn uten å be om ditt samtykke? Hvordan opplevde du det? - Har du noen gang delt et bilde av andres barn uten å be om samtykke - enten åpent eller i en lukket gruppe? Fikk du en reaksjon? - Hva slags bilder mener du barnehagen bør ta?
Filmmat
Det er DU som bestemmer
Luciafeiring
Du har lov til å si nei
Njuolggadusčálus
Njuolggadusčálus
FNs barnekonvensjon (barns rettigheter)
Artikkel 12:
Barn har rett til å si sin mening i alt som angår det. Barnets meninger skal telle.
Artikkel 16:
Barn skal ikke utsettes for tilfeldig eller ulovlig innblanding i sitt privatliv. De skal beskyttes mot ulovlig inngrep i ære og omdømme.
Artikkel 18:
De foresatte har et felles ansvar for barnets oppdragelse og utvikling. Foreldre, eller verger, har hovedansvaret for barnets oppdragelse og utvikling. Barnets beste skal komme i første rekke.
Barnelova § 31 - Rett til å være med på avgjørelser
Etterhvert som barnet blir i stand til å lage seg egne synspunkter om hva en sak handler om, skal de foresatte gi informasjon til og høre på hva barnet mener, før de tar en avgjørelse om personlige forhold for barnet (for eksempel om foreldreansvar, hvor barnet skal bo fast og samvær).
De skal legge vekt på det barnet mener etter hvor gammelt og hvor modent barnet er. Det samme gjelder for andre barnet bor hos eller som har med barnet å gjøre.
Når barnet har fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener.
Det tas mange bilder av barn, både i barnehagen og på fritiden, og med et bredt tilbud av nettbaserte sosiale tjenester har det aldri vært enklere å dele disse bildene. Hvor flinke er vi til å verne om barnas rett til privatliv og til å lytte til barnas mening om disse bildene?

Mange av oss voksne har sikkert kjent på ønsket om å ta bilder av barn - enten det er våre egne eller andres barn som vi har en relasjon til. Vi vil så gjerne både ta og dele bilder av barna, bilder tatt i alle mulige sammenhenger. Teknologien har gjort dette stadig enklere. Men det fører også til at vi voksne, i rollen som foresatt, ansatt i skole eller barnehage, leder for en fritidsaktivitet eller helsepersonell, må tenke oss ekstra godt om. Vi har alle et medansvar for hvilket helhetsinntrykk som skapes av barna på nett. Det er derfor vår oppgave å stille oss selv flere spørsmål før bildene publiseres for å beskytte barna. Vi må være sikre på at ikke det vi gjør med bildene vil forfølge barna når de blir større.
Ansatte og barn i barnehagene tar bilder av hverandre og interessante objekter de finner på turer og i ulike situasjoner i hverdagen, og foresatte knipser i vei i sosiale tilstelninger som Lucia og sommeravslutninger (Barnehagemonitor 2013 og 2015). Bilder gir en god anledning for barn og ansatte til å sammen dokumentere og utvikle praksisen i barnehagen, og de gir barn en stemme i formidlingen av sin hverdag til familie og andre i sine omgivelser. Det er imidlertid gode grunner til å reflektere over denne praksisen.
FNs barnekonvensjon sier blant annet at barn har rett til å uttrykke sine meninger om eget personvern. For selv om du som foresatt eller ansatt i barnehagen synes at bildet av barnet er fint, er det ikke sikkert at barnet selv er enig. Barns gryende forståelse for sine rettigheter og plikter knyttet til bilder av dem selv og andre, anser vi som en svært sentral kompetanse i en verden der bilder produseres og deles som aldri før. Å styrke barnets forståelse for personvern og gi barna gode vaner allerede i tidlig alder, er dessuten et viktig bidrag i arbeidet for et godt psykososialt læringsmiljø i barnehage og skole. Et barn som har kjennskap til sine rettigheter og plikter vil lettere kunne sette egne grenser, og respektere andres. En fin måte å lære dette på er å se at voksne er respektfulle i sin omgang med bilder, som også innebærer å ta barnas mening på alvor.
Små barn har ingen forutsetning for å forstå hva internett og deling i sosiale medier er. Derfor er det viktig å bruke enkle setninger og eksempler for å ivareta integriteten deres best mulig:
”Får jeg ta et bilde av deg?”
”Kan jeg vise dette bildet til vennene mine eller besteforeldrene dine?”
”Hvem synes du det er greit at jeg deler bildet med?"
Filmene og oppgavene du finner på denne siden er ment som refleksjonsgrunnlag for utvikling av voksne og barns bevissthet rundt barns rett til personvern. De kan også brukes som utgangspunkt for å utvikle gode retningslinjer for kreativ og trygg bruk av bilder i en barnehagesammenheng.
Dihtet go ahte?
Fákta
Regler og etikk om bilder av barn på nett
Når du skal publisere bilder eller film på internett, må du forholde seg til både personopplysningsloven og åndsverkloven. I tillegg bør du vurdere om det er riktig å publisere bildene. Selv om det kan være lov trenger det ikke nødvendigvis å være lurt eller etisk rett.
De unge skal lære seg kjøreregler for hva de kan legge ut på nett om seg selv, men de skal også lære seg å respektere at andre kan ha andre grenser for hva de vil ha liggende på nett av bilder og annen informasjon. Da er det desto viktigere at barnehager, skoler, foreldre og andre går foran som gode forbilder - særlig når det gjelder publisering av bilder av barna, enten det er på skolens hjemmeside, på mammabloggen, i sosiale medier eller andre nettsider. Det er dessuten endel som ikke ser ut til å tenke på at barna faktisk har rett til personvern og privatliv.
Vi anbefaler både foresatte, ansatte i skoler og barnehager, ledere av frivillige organisasjoner eller andre som håndterer bilder av barn å lese "I beste mening", Datatilsynets veileder om bilder av barn på nett. Her gås det trinnvis gjennom hva man bør tenke på når man ønsker å fotografere eller dele bilder av barn. Det er også diskusjonsoppgaver til bruk på foreldre- og personalmøter. Heftet kan bestilles kostnadsfritt.
Plakat til barnehagen
Her kan du laste ned en plakat om barns rett til medvirkning og bilder av barn på nett.
Ønsker du å bestille fysiske eksemplarer av denne plakaten?
Send en epost til dubestemmer@udir.no og oppgi ønsket antall plaketer, samt leveringsadress
Barn har rett til å bli hørt
FNs konvensjon om barns rettigheter er en del av menneskerettsloven. FNs barnekonvensjon sier blant annet:
- Barn har rett til å si sin mening i alt som angår det. Barnets meninger skal telle. (Artikkel 12)
- Barn skal ikke utsettes for ulovlig innblanding i sitt privatliv. De skal beskyttes mot ulovlig inngrep i ære og omdømme. (Artikkel 16)
I Norge har vi også en barnelov som sier at barnet har rett til å bestemme mer jo eldre det blir.
Dette betyr at barn skal bli tatt på alvor, og at de foresatte hører på barnets mening, for eksempel når de ønsker å legge ut informasjon og bilder av barnet på nettet. Barnets mening teller altså, selv om det ikke er en voksen.
Men, FNs Barnekonvensjon sier også at de foresatte har hovedansvar for barnets omsorg og utvikling etter hva som er best for barnet. De foresatte skal altså beskytte barnet hvis de mener noe er skadelig. Dette innebærer også å reflektere rundt konsekvensene av å dokumentere og dele barnets barndom på Internett.
Hvorfor bilder i barnehagen?
Det er viktig at personalet i barnehagen er bevisste på de faglige og etiske perspektivene ved dokumentasjon, enten det gjelder fotografier og notater knyttet til prosjekter eller andre observasjons- og dokumentasjonsmetoder. Med hvilken rett dokumenterer barnehagen barnas liv? Hva er hensikten, og hva bidrar det til - for hvem? Les mer i Utdanningsdirektoratets veileder for Pedagogisk dokumentasjon.
Bargobihtát
Digaštallan
-
Diskusjonsoppgaver for barnehageansatte:
- Hva gjør barnehagen for å ivareta kontroll over hvem som får tilgang til bilder av barna?
- Hvem bestemmer hvilke bilder som skal brukes internt eller deles på internett?
- Er barnehagens bilder pedagogisk dokumentasjon eller informasjon?
- Hva forteller bildene?
- Hva er hensikten med bildene?
- Har barnehagen egne retningslinjer for å ivareta barnas personvern?
- Hvor godt kjenner du/dere til innholdet i samtykkeerklæringen som foreldrene har signert?
- Hva synes du/dere en god samtykkeerklæring bør inneholde?
- Har barnehagen regler for foresatte som tar og deler bilder fra situasjoner og arrangementer i barnehagen?
- Har du selv opplevd å bli avbildet på Internett uten å samtykke til det? Hva følte du når du oppdaget det?
- Hvilke bilder henges opp i barnehagen?
- Hvilke bilder publiseres på nett - enten på åpne eller lukkede nettsider eller grupper?
- Hvilke ulike plattformer eller nettsteder publiseres bildene på?
- Hva gjør barnehagen for å minimere sjansen for misbruk av bilder som publiseres? -
Diskusjonsspørsmål om involvering av barn og barnas opplevelse:
- Hvordan opplever barna å bli tatt bilde av?
- Når barn uttrykker at de ikke vil bli tatt bilde av, hvordan handler du som voksen da?
- Hva betyr det at barn har rett til å si sin mening og bli hørt når det tas bilder i barnehagen?
- Hva betyr det at barn har rett til et privatliv?
- Hvordan kan barnehagen ivareta disse rettighetene?
- Hvor mye informasjon kan voksne dele på nett om barna før det går på bekostning av barns beste og barns integritet?
- Hva slags type bilder liker barna? Liker alle barna de samme bildene? Hvorfor/hvorfor ikke?
- Hvilke bilder liker personalet?
- Liker personalet og barna de samme bildene?
- Hvordan kan vi ivareta alles synspunkter? -
Diskusjonsoppgaver for foresatte:
- Hender det at du som foresatt tar bilder av ditt og andres barn i barnehagen eller i andre sammenhenger?
- Hva slags situasjoner tar du bilder av?
- Hvilke bilder deler du med andre - enten åpent på nett eller via lukkede kanaler?
- Hva er din holdning til at andre tar/deler bilder av ditt barn?
- I hvilke situasjoner er det greit at andre tar /deler bilder av ditt barn?
- Har du opplevd at noen har delt et bilde av ditt barn uten å be om ditt samtykke? Hvordan opplevde du det?
- Har du noen gang delt et bilde av andres barn uten å be om samtykke - enten åpent eller i en lukket gruppe? Fikk du en reaksjon?
- Hva slags bilder mener du barnehagen bør ta?
Filmmat
Det er DU som bestemmer
Luciafeiring
Du har lov til å si nei
Sátnelistu
Se sátnelistu for en oversikt over alle ord på bokmål.
Njuolggadusčálus
FNs barnekonvensjon (barns rettigheter)
Artikkel 12:
Barn har rett til å si sin mening i alt som angår det. Barnets meninger skal telle.
Artikkel 16:
Barn skal ikke utsettes for tilfeldig eller ulovlig innblanding i sitt privatliv. De skal beskyttes mot ulovlig inngrep i ære og omdømme.
Artikkel 18:
De foresatte har et felles ansvar for barnets oppdragelse og utvikling. Foreldre, eller verger, har hovedansvaret for barnets oppdragelse og utvikling. Barnets beste skal komme i første rekke.
Barnelova § 31 - Rett til å være med på avgjørelser
Etterhvert som barnet blir i stand til å lage seg egne synspunkter om hva en sak handler om, skal de foresatte gi informasjon til og høre på hva barnet mener, før de tar en avgjørelse om personlige forhold for barnet (for eksempel om foreldreansvar, hvor barnet skal bo fast og samvær).
De skal legge vekt på det barnet mener etter hvor gammelt og hvor modent barnet er. Det samme gjelder for andre barnet bor hos eller som har med barnet å gjøre.
Når barnet har fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener.