Mobbing? Det var jo bare for å tulle ...
Du bestemmer hva du ønsker å dele om deg selv med resten av verden. Men det betyr også at du må tenke deg om før du deler bilder, informasjon eller påstander om andre.
Vi har alle forskjellige grenser for hva vi opplever som greit og ikke. Bildet du deler av en medelev med venninnen din, oppfattes kanskje ikke som like morsomt av den bildet er av. Av og til kan det du deler med andre, bli sett på som mobbing.
Hva hvis venninnen deler bildet videre med flere i klassen, som igjen deler det videre? Det er faktisk slik at også de som deler bilder, film eller annet videre, har et selvstendig ansvar for å vurdere om det er lov – de har også ansvar når det går galt. Du må derfor alltid tenke over hvilke konsekvenser du utsetter deg selv og andre for når du deler eller videresender informasjon om andre – også i lukkede grupper.
Anonymitet
For mange oppleves det enklere å henge ut andre på nett hvis de selv kan være anonyme. Noen føler seg tøffere bak skjermen, og terskelen for å plage andre via sosiale medier kan være lavere enn for å slenge skjellsord ansikt til ansikt. Du oppfatter hverken ansiktsuttrykket eller kroppsholdningen til mottakeren av det du skriver, og da kan du fort få mindre empati for og medfølelse med den andre parten. Når du ikke ser de du snakker med (eller snakker om), oppleves heller ikke situasjoner på samme måte, og du kan fort bli mer direkte og ufin i måten du formidler budskapet på.
Det kan virke som uskyldig moro å skrive anonyme meldinger om andre, men den det gjelder oppfatter det fort som krenkende og respektløst. Kommentarer eller mobbing på nett kan ofte føles verre dersom du ikke vet hvem som står bak eller hvor mange som har fått det med seg. Det kan gi en sterk følelse av utrygghet å ikke vite hvem som står bak.
Store konsekvenser – vanskelig å angre
Du har rett til å si nei til at bilder, filmer eller annen informasjon om deg deles av andre. Trusler, sjikane, falske påstander eller brudd på privatlivets fred kan faktisk straffes etter straffeloven, selv om kommentaren ble skrevet på spøk. Du må også forholde deg til de lovene og reglene som finnes dersom du deler noe.
Det kan være gøy når mange liker noe du har delt, og jo flere som liker det, desto mer synlig blir det. Men, siden både bilder, filmer, meldinger og innlegg kan spres i stor fart, og de plutselig også kan dukke opp i andre og kanskje uønskede kanaler, er det viktig å ha kunnskap om reglene, og ikke minst å ta gode og gjennomtenkte valg. Noen ganger er det nesten umulig å fjerne det som er delt på nett. Selv om du sletter informasjonen du har delt, kan du risikere at andre i mellomtiden har kopiert og delt det andre steder.
Den som utsettes for noe ubehagelig, har aldri skyld!
Personer som opplever uønskede hendelser på nett – enten det er mobbing, bilder eller filmer på avveier, utpressing eller annet – er seg ofte i en svært fortvilet situasjon. Mange har hatt problemene over lengre tid, men de vil ikke be om hjelp fordi det føles ubehagelig.
Sakene er ofte tabubelagt – det er vanskelig å snakke om det – og mange føler også selv skyld for det som har skjedd. De ønsker ikke å involvere verken venner, foreldre, skolen eller politiet, men vil bare at saken skal forsvinne. Problemet er dessverre at det motsatte ofte skjer. Når de ikke søker hjelp, kan problemene bli verre. Du skal ikke tenke at du må rydde opp i problemene på egenhånd, eller at det var din feil at problemene oppsto.
Skjult mobbing
Det finnes måter å være mot andre på som kan ses på som skjult mobbing. Dersom noen legger ut et bilde av seg selv og ingen trykker "liker", kan det føles sårende. Det å ikke like bilder, ikke invitere til arrangementer, ikke dele innhold med, ikke involvere i grupper, eller ikke "godta venneforespørsler" i ulike sosiale medier, kan bidra til at noen føler seg utfryst.
Digital ekskludering og isolasjon kan føles vel så vondt som direkte mobbing. Denne typen mobbing er mer skjult for de voksne, men den er ofte veldig synlig blant de unge selv. Vi har alle et ansvar for å si ifra eller gripe inn når vi ser at noen behandles dårlig. Hvis du er tilskuer uten å si ifra eller hjelpe den som opplever noe ubehagelig, er du en passiv deltaker. Det er ikke bare de som gjør noe aktivt som mobber. Ved å ikke si ifra eller å unnlate å hjelpe, er du med på å opprettholde mobbingen eller utestengingen.