Mange har kjent på ønsket om å ta bilder av barn – enten det er egne eller andres barn som vi har en relasjon til. Vi vil så gjerne både ta og dele bilder av barna – bilder tatt i alle mulige sammenhenger. Teknologien har bidratt til at dette er stadig enklere. Men det fører også til at vi voksne, i rollen som forelder, ansatt i skole eller barnehage, eller leder for en fritidsaktivitet, må tenke oss ekstra godt om. Vi har alle et medansvar for hvilket helhetsinntrykk som skapes av barna på nett. Det er derfor vår oppgave å stille oss selv flere spørsmål før bildene blir tatt eller delt – for å beskytte barna. Vi må forsikre oss om at ikke det vi gjør med bildene vil få negative konsekvenser for barna når de blir eldre.
Ansatte og barn i skole og barnehage tar bilder av hverandre og interessante gjenstander de finner på turer og i ulike situasjoner i hverdagen, og foreldre knipser i vei på sosiale tilstelninger som Lucia-avslutninger og sommeravslutninger. Bilder gir en god anledning for barn og ansatte til å sammen kunne dokumentere, og de gir barn en stemme i formidlingen av sin hverdag til familie og andre i omgivelsene sine. Det er imidlertid viktig å reflektere over denne praksisen og å lage gode rammer og retningslinjer så alle kan føle seg trygge på at det som gjøres er til det beste for barna.
Ifølge FNs barnekonvensjon har barn rett til å uttrykke meningene sine om hvordan deres eget personvern skal ivaretas. Selv om du som forelder eller ansatt, synes at bildet av barnet er fint, kan det hende at barnet selv er uenig. Barns gryende forståelse av selvoppfattelse, og ikke minst at de litt etter litt skal lære om sine rettigheter knyttet til bilder av dem selv, er sentralt i en verden der bilder produseres og deles som aldri før. Å styrke barns forståelse av personvern og gi dem gode vaner allerede i tidlig alder, er dessuten et viktig bidrag i arbeidet for et godt psykososialt læringsmiljø i barnehage og skole. Et barn som har kjennskap til rettighetene sine, vil lettere kunne sette egne grenser – og respektere andres. En fin måte å lære dette på er å se at voksne er respektfulle i omgangen sin med bilder. Det innebærer også å ta barnas meninger på alvor.
De yngste barna har ingen forutsetning for å forstå hva internett og deling i sosiale medier er. Derfor er det viktig at vi bruker enkle setninger og eksempler for å ivareta integriteten deres best mulig:
”– Får jeg ta et bilde av deg?”
”– Kan jeg vise dette bildet til vennene mine eller besteforeldrene dine?”
”– Hvem synes du det er greit at jeg viser bildet til?"
Filmene og oppgavene du finner her, er ment som grunnlag for å skape økt refleksjon og bevissthet rundt barns rett til privatliv og at personvernet deres ivaretas. Innholdet kan brukes som utgangspunkt for å utvikle gode retningslinjer for kreativ og trygg bruk av bilder av barn i barnehager og på skoler.