Alle aviser og TV-kanaler har ansvar for at det de trykker og sender, er riktig, og det er ofte en redaktør som er ansvarlig for dette. Hvis de bevisst forteller noe de vet er feil, kan de bli straffet. Rundt omkring på nett er det annerledes, fordi alle kan lage nettsider som virker seriøse eller dele informasjon og meninger om alt mellom himmel og jord.
På forskjellige nettsamfunn eller på diskusjonsforum og kommentarfelt spres det påstander som kan være helt feil, men uten at de som skriver det forstår at det er galt siden de ikke har sjekket om påstandene stemmer. Selv om de som skriver, er kjente eller nettstedet ser veldig seriøst ut, betyr ikke det nødvendigvis at innholdet er sant.
Pålitelige kilder
Du har kanskje søkt på nett for å finne hjelp til skolearbeidet. Kanskje fikk du opp hundrevis eller tusenvis av treff på søkeordet du brukte. Da er det ikke lett å vite hvilke sider du skal gå inn på for å finne best og mest riktig informasjon. Noen spørsmål du bør tenke gjennom er derfor: Hvem er det som har skrevet det du leser? Når ble informasjonen publisert? Kan det være gamle opplysninger som ikke lenger er riktige?
På nettstedet Wikipedia kan for eksempel alle som vil, legge inn informsjon. Wikipedia er et slags nettleksikon der du kan finne informasjon om alle mulige tema. Men, siden alle kan dele informasjon der, vet du ikke hvorfor de har gjort det, eller om det som står der, egentlig er helt riktig. Du bør derfor sjekke lenkene som er der, for å være litt mer sikker på at det du leser er riktig. Vær kritisk til det du leser.
Hvem eier informasjonen?
Nettet er supert for å finne og dele bilder, musikk og informasjon. Men det er ikke alt du kan bruke fritt. Det er ikke lov til å laste ned eller bruke musikk, bilder eller film uten at det er godkjent av den som har laget det. Når du bruker en tekst eller et bilde du finner på nettet, må du derfor opplyse om hvor innholdet er hentet fra.
Men det gjelder også deg og det du lager. Hvis du har en YouTube-kanal eller en blogg der du deler filmer og tekst som du har produsert selv, må andre spørre deg dersom de vil bruke noe av det.
Lure knep
Reklamen er rundt oss på alle kanter – og finnes i mange former. Ofte er den klar og tydelig, som for eksempel reklame for iskrem uten for en butikk, et stort banner på en nettside, eller annonser på starten av et YouTube-klipp. Da er det som regel lett å se at det er reklame. Men av og til kan reklamen være så skjult at den ser ut som informasjonstekst med viktig informasjon. Da må du se nøye etter for å forstå at det egentlig er reklame.
Gratisprogrammer du kan bruke til å spille, tegne eller gjøre noe annet morsomt, kan av og til inneholde spionprogrammer eller virus som kan skade pc-en eller mobilen din. På den måten kan de få tilgang til personlig informasjon som er lagret om deg og kontaktene dine. Slike programmer kan det være vanskelig å oppdage.