Til hovedinnhold
Bytt til nynorsk
Bytt til ungdomsskole / vgs
Bytt til nynorsk

Ta vare på opplysningene dine

PERSONVERN

  Vennene mine og jeg sender meldinger og bilder til hverandre hele tiden. Det synes jeg som regel er greit, for vi kjenner hverandre så godt.

  Men en gang la mamma sin venninne ut et bilde på Insta av at jeg stupte fra 3-meteren. Hun spurte meg ikke engang først. Har hun lov til det?

  Det kjipeste er likevel når mamma eller pappa vil sjekke hvor jeg er. Jeg vet jo hvordan jeg kan skru av og på sporing i de forskjellige appene. Men da tenker jeg liksom at de ikke stoler på meg.  

  Vi har alle noe vi ikke ønsker å dele med andre. Ikke fordi det er ulovlig eller noe vi må skjule, men rett og slett fordi det er privat. Personvern betyr at du har rett til privatliv – av og til også fra foreldrene dine.

  Jente med mobil.

  Personvern vil si at vi skal kunne bestemme over opplysninger om oss selv. Når du blir født, er det foreldrene dine som bestemmer over deg og alle opplysningene om deg, og hvordan disse opplysningene kan brukes. Men du skal kunne bestemme hvilke opplysninger om deg du vil dele – og med hvem – i større og større grad etter hvert som du blir eldre.

  FNs barnekonvensjon er en avtale mellom nesten alle land i verden om om barns rettigheter. Den sier at alle barn har rett til privatliv. Jo eldre du er, desto mer skal meningene dine telle.

  Arkiv på nett

  Hvis du har lyst til å dele bilder av vennene dine eller skrive noe om dem i sosiale medier eller lignende, må du spørre dem først. Hvis du har et bilde av en venn på mobilen og har lyst til å sende det til andre, må du også spørre først. For selv om du synes bildet er morsomt og helt uskyldig, er det ikke sikkert den det gjelder er enig. Og vennene dine har også rett til personvern.

  Hvis du er med i et idrettslag eller en teatergruppe, kan det hende de har delt bilder av deg på nettsiden sin eller i sosiale medier. Kanskje har du til og med blitt intervjuet av en avis, og artikkelen er delt på nett. Enkelte skoler legger også ut bilder på nettsiden sin eller sender dem i nyhetsbrev til alle foreldrene. Og kanskje har du en blogg eller lignende? Det er viktig å være klar over at det som er delt på nett, kan lastes ned av andre og bli lagret forskjellige steder.

  Hvis noen søker på navnet ditt på Google eller lignende, kan de ut i fra alle treffene danne seg et bilde av hvordan du er som person. På en måte kan man si at alle mennesker etter hvert får sitt eget åpne arkiv på nett. Det er tilgjengelig for alle. Har du tenkt over det?

  Greit å sjekke?

  Noen barn opplever at voksne sjekker logg eller historikk på pc-en barna bruker, for å se hvilke sider de har vært inne på. Noen ber også om å få se på mobilen for å lese meldinger som barna har sendt og mottatt. Mange foreldre sier de gjør det for å beskytte barna mot å oppleve ting som kan være ubehagelig. Andre synes ikke det er riktig å sjekke verken pc-en eller mobilen til barna sine.

  Av og til kan det være fint at foreldrene passer litt på. De har jo ansvar for at du skal ha det bra. Noen ganger har de fleste likevel behov for privatliv og å kunne skrive til en venn om hvordan vi har det uten at noen sjekker det vi skriver. Dessuten, vennene dine har også rett til personvern, og hvis foreldrene dine leser meldingene fra vennene dine, meldinger som de stoler på at bare du skulle lese, er det da greit?

   

  Visste du at...?

  De fleste skoler har regler for bruk av skolens utstyr og bruk av mobilen i skoletiden. Mange familier har også slike regler, for eksempel om hvilke nettsider eller apper som er greit å bruke, eller hvilke spill barna får lov til å spille. Ofte kan slike regler gi trygghet. Det er derfor viktig at alle i familien snakker sammen og blir enige om hvilke regler som gjelder, og hvilke nettsteder og apper barna har lov til å bruke. Ved å ha gode regler alle er enige i, vil alle kunne føle seg tryggere – samtidig som personvernet tas vare på. Det er bedre å være enige om noen regler enn at foreldrene skal sjekke hva barna har gjort hele tiden.

  Personvern er rett til privatliv. Du bør si ifra til noen hvis du ikke synes det blir respektert.

  Hva er en personopplysning?

  En personopplysning er en opplysning som kan knyttes til en bestemt person.

  Det betyr at for eksempel navnet, adressen, telefonnummeret, e-postadressen og fødselsnummeret ditt er personopplysninger. Et bilde der du kan kjennes igjen er også en personopplysning. 

  Disse opplysningene er dine. Hvis noen vil gjøre noe med personopplysningene dine, må de vanligvis ha fått tillatelse til det fra foreldrene dine. I mange sammenhenger bør du også få si meningen din – særlig hvis det gjelder å dele bilder av deg.

  Glad gutt med malte fingrer

  Hva betyr samtykke?

  Hvis noen vil bruke bilder eller andre opplysninger om deg, må de spørre om lov først. De må få det som kalles et samtykke fra den det gjelder. Frem til du fyller 13 år, har foreldrene dine ansvaret for å ta slike avgjørelser for deg. I noen sammenhenger, bestemmer de helt fram til du er 18 år.

  Hvis det handler om at noe skal deles på nett, for eksempel på skolens nettside, i forbindelse med fritidsaktiviteten din eller på sosiale medier-kontoen til en av foreldrene dine, bør du alltid få være med å si om du er enig eller ikke. Og da er det greit å vite at selv om du eller foreldrene dine har sagt ja, kan dere angre dere senere. Selv om dere har sagt ja til deling av bilder én dag, kan dere trekke det tilbake senere.

  Du har rett til å bli hørt

  FN har en lov om barns rettigheter (FNs barnekonvensjon) som blant annet sier:

  • Barn har rett til å si meningen sin om alt som angår dem. Barnas meninger skal telle.
  • Barn skal ikke utsettes for ulovlig innblanding i privatlivet sitt. De skal beskyttes mot ulovlig inngrep i æren sin og omdømmet sitt.

  I Norge har vi også en barnelov som sier at barn har rett til å bestemme stadig mer jo eldre de blir.

  Dette betyr at barn skal bli tatt på alvor, og at foreldrene skal høre på meningen deres, for eksempel når noen ønsker å dele bilder av barnet med andre slik som i sosiale medier. Din mening teller altså, selv om du ikke er voksen.

  Men, FNs barnekonvensjon sier også at foreldrene har hovedansvar for barnets omsorg og utvikling etter hva som er best for barnet. Foreldrene dine skal altså beskytte deg hvis de mener noe er skadelig for deg. Hvis de har mistanke om at du gjør noe på nettet som er skadelig eller farlig for deg selv eller andre, kan de derfor sette grenser for hva du får lov til å gjøre der.

  Du kan lese om rettighetene dine i barnekonvensjonen på barneombudet.no

  Pass på opplysningene dine

  Mobiltelefoner, nettbrett og pcer inneholder mye privat informasjon om både deg og vennene dine. Dersom noen får tak i opplysninger om deg, kan de bruke dem på negative måter. Det er derfor viktig at du passer på opplysningene så godt du kan.

  Tips til sikring av mobilen din:

  • Ha lås på skjermen (passord, mønster, PIN-kode eller lignende).
  • Spør en voksen før du laster ned nye apper. De kan hjelpe deg å sjekke om det er en trygg app.
  • Slå alltid på skjermlåsen før du legger fra deg telefonen.
  • Ikke bruk det samme passordet overalt, men lag deg en liste et sted der du skriver ned passordene dine eller lar en voksen du stoler på passe på dem for deg.

  Som en åpen dagbok

  Når du surfer på nett, lagres det informasjon om hvilke nettsider du har besøkt, hva du har lastet ned og hvilke passord du har lagret. Det er da mulig for andre å se hvilke nettsider du har besøkt. Hvis dere er flere som bruker samme pc og du ikke sletter logg og historikk, kan de andre snoke i nettbesøkene dine og se hvilke nettsider du har vært på. På nettvett.no kan du lese om hvordan du kan slette slike spor fra de forskjellige nettleserne.

  Ulike apper har ulike innstillinger for hvilken informasjon du deler med andre. Noen apper ønsker for eksempel å lagre informasjon om hvor et bilde er tatt (det kalles posisjonsdata). Det kan være morsomt å se alle stedene du har vært på og tatt bilder, men denne informasjonen kan også være synlig for andre. Det er derfor lurt å få hjelp av en voksen til å se på innstillingene for appen, og å slå av posisjonen din. 

  Det er viktig å ha litt kunnskap om hva som lagres og hva ulike apper vil ha tilgang til, slik at du vet hvor du legger igjen sporene dine.

  Deling av posisjon

  I mange apper kan du dele informasjon om hvor du er eller hvor du var da du tok eller delte bilder. I noen apper kan du til og med se kart som viser hvor vennene dine er akkurat nå. Men kanskje er du ikke klar over at appen har slik sporing, og at denne informasjonen kan være synlig for andre. Kanskje er det også enkelte dager eller i noen situasjoner du ikke vil at andre skal vite hvor du er?

  Det er derfor viktig å tenke gjennom om du virkelig vil dele posisjonen din eller ikke, og at du vet hvordan du eventuelt kan slå av denne muligheten. Det handler om å ta et bevisst valg, og bare dele slik informasjon med dem du ønsker, og når du ønsker det. Det kan også være lurt å få hjelp av en voksen til å se gjennom hvilke innstillinger du har på mobilen og appene dine.

  Ung jente som ser på mobilskjerm

  Utydelig bilde med to hender som bruker en smarttelefon

  Sjekker barnas mobil uten samtykke

  Kilde: VG

  En undersøkelse fra 2020 viser at over halvparten av norske foreldre (52 prosent) går inn på egne barns mobil og kontrollerer bruk – uten at barna er klar over det.

  – Det å sjekke og overvåke er jeg ganske skeptisk til, sier kunnskapsminister Guri Melby (V). – Barn har rett til privatliv. Det kan ikke foreldre frarøve dem. Jeg tror det er viktig at vi aksepterer at de unge har sitt eget liv. Derfor er det viktig at foreldre snakker med egne barn og unge om denne tematikken.

  Hun anbefaler heller foreldre å spørre barna og få i gang samtaler enn å snoke.

  Les hele saken på vg.no
  62 %

  I undersøkelsen fra Røde Kors og Telenor, svarer 6 av 10 barn (62 prosent) at det ikke er greit at foreldre snoker på mobilene deres.

  Opplysninger til salgs

  Kilde: NRK Super

  Opplysninger om Facebook-brukere i USA ble brukt til å påvirke valget da Donald Trump ble valgt til president.

  Når du gir fra deg personlige opplysninger slik som navn, telefonnummer, e-postadresse og bilde til sosiale medier (for eksempel Instagram, Snapchat, TikTok), er det altså ikke så privat som du kanskje tror.

  NRK Super har laget et innslag der de forklarer hvorfor det er viktig at du beskytter opplysningene dine hvis du bruker sosiale medier, og hvordan du kan gjøre det

  Hva er personvern?

   

  Personvern er en grunnleggende rettighet. I denne filmen får du en introduksjon til hva personvern er, og hvorfor det er viktig å ta vare på ditt eget og andres personvern.

  (Filmen er laget av Snöball Film.)

  Du har lov å si nei - musikkvideo

   

  Det er gøy med bilder av venner, og alle andre som du kjenner. Men vet du at du har lov til å si nei?

  (Musikkvideoen er laget av Snøball Film)

  1

  Både barn og voksne, privatpersoner og kjendiser har rett til personvern.

  • Hvorfor er personvern er viktig rettighet?
  • Er det noen steder eller situasjoner der vi har større behov for eller rett til å være i fred? Hvilke? Er det ulike grenser for hva dere ser på som privat i klassen?
  • Søk på navnet til fire kjendiser. Finner dere bilder eller informasjon der som dere synes ikke burde vært lagt ut? Fikk dere mange treff på hver av dem? Tror dere at kjendisene selv har lagt ut eller godkjent all informasjonen og bildene?
  2

  Gå sammen i grupper og diskuter hva dere synes det er greit og ikke greit å ta bilder og film av (både ulike ting og personer, men også ulike situasjoner).

  • Er dere enige om hvor grensene bør gå?
  • Lag regler for hva dere kan ta bilder og film av, og i hvilke sammenhenger man skal spørre før man tar bilde.
  • Lag også regler for hva det er greit å bruke disse bildene og filmene til. Er det for eksempel greit å henge dem opp i klasserommet, sende til venner, dele i grupper på sosiale medier eller dele åpent på en blogg, eller er det forskjeller på hvor de deles?
  • Kommer gruppene fram til ulike regler?
  3

  Noen foreldre deler bilder av barna sine på Facebook, Instagram, Snap og lignende eller de deler bildene på sine egne blogger.

  • Er det greit? Hvorfor/hvorfor ikke?
  • Bør barna bli spurt først? Og hvor gamle synes dere barna bør være før de kan få si meningen sin om slik deling?
  • Er det greit å legge ut bilder av en som er så ung at han eller hun ikke kan bestemme selv? Hva tenker dere i tilfelle kan være problematisk eller dumt?
  • Er det forskjell på hvilke bilder dere synes foreldrene deres kan dele? Er det for eksempel noen typer bilder dere synes er for private?
  • Tenker dere det er noen forskjell på om foreldre deler bildene på Instagram eller Snap eller om de sender bilder bare til den nærmeste familien?
  • Vet dere hvor mange som ser bildene foreldrene deres deler?
  • Har dere forskjellige grenser for hva dere synes er greit og ikke greit når det gjelder dette?
  • Lag regler for hvordan dere ønsker at foreldrene deres skal behandle dere når de tar og deler bilder. Kanskje dere kan henge dem opp i klasserommet og be foreldrene diskutere dem på neste foreldremøte?
  4

  Noen elever bruker GPS-klokke slik at foreldrene deres alltid kan vite hvor de er.

  • Hva synes dere om det?
  • Synes dere det er greit om foreldrene deres alltid vet akkurat hvor dere er? Hvorfor/hvorfor ikke?
  • Er det noen tilfeller der dere tenker at det kunne vært greit at ikke foreldrene vet akkurat hvor dere er?
  • Og er det situasjoner der dere tenker at det kunne vært ok å bli sporet av foreldrene? 

  1

  Personvern er en rettighet det er viktig å ta vare på.

  • Forteller du alt du mener og synes til alle du kjenner, eller er det noen du forteller mer til enn andre? 
  • Hva forteller du til hvem, og hvorfor forteller du kanskje mer til noen enn til andre?
  • Tror du at du og de andre i klassen har forskjellige grenser for hva dere deler med andre? Hva er i så fall forskjellene og hvorfor tror du det er slik?
  • I hvilke sammenhenger tenker du det er ekstra viktig med personvern, og hvilke opplysninger synes du det er ekstra viktig å holde helt for deg selv?
  2

  Det har blitt veldig lett å dele bilder via meldinger eller apper på mobilen.

  • Har du opplevd at noen har delt bilder av deg eller vist dem fram til noen andre? Syntes du i så fall det var greit? Hvorfor/hvorfor ikke? Ble du spurt først?
  • Har du noen gang opplevd at noen har tatt bilder av deg som du synes var ubehagelige og at du ble redd for at de skulle vise dem til andre? Hva var det som gjorde at du synes det var ubehagelig?
  • Kan du tenke deg tilfeller som gjør at noen ikke ønsker eller ikke bør få delt bilder eller andre opplysninger om seg selv?
  3

  Det er lurt å sjekke av og til om det ligger bilder eller informasjon om deg søkbart på nett. Kanskje har noen delt noe om deg som du ikke er klar over.

  • Søk på ditt eget navn på Google. Tips: Skriv navnet ditt i anførselstegn (eksempel: "Erna Solberg"). Fant du noe?
  • Ble du overrasket over noe av det du fant?
  • Er det du eller noen andre som har delt informasjonen? Spurte de deg i så fall om lov først?
  • Hva kan du gjøre for å få det vekk dersom du ikke vil at det skal ligge der, tror du?
  4

  Noen mener at foreldre har rett til å vite om alt barna deres gjør, mens andre mener barna har rett til privatliv.

  • Har dere regler hjemme for hvordan du kan bruke mobilen og pc-en?
  • Fikk du i så fall være med på å bestemme reglene, og er du enig i de reglene som gjelder for deg?
  • Har foreldrene dine rett til å vite alt du gjør (hvem du er sammen med, hva dere snakker om og hva dere gjør når dere er sammen)?
  • Er det noen forskjell på hva de voksne bør få vite om hva barna deres gjør på sosiale medier og ellers i livet?
  • Hva tror du er grunnen til at enkelte foreldre sjekker loggen på pc-en og meldingene på mobilen til barna? Bør de ha lov til dette? Hvorfor/hvorfor ikke?

  Det er dine personopplysninger. Ta godt vare på dem.

  Vil du vite mer?

  Barneombudet passer på at barn og unges rettigheter blir respektert. Ombudet skal spesielt følge med på at barns interesser blir ivaretatt og at Norge følger FNs barnekonvensjon. På barneombudet.no kan du blant annet lære mer om rettighetene dine og få tips til hva du kan gjøre dersom du mener at du trenger hjelp.

  Andre temaer her på Dubestemmer.no

  Sosial på nett: Når du bruker mobilen, er på nett eller har apper der du kan dele bilder og annet, har du også ansvar for det du deler – både om deg selv og andre.

  Uønskede hendelser: Noen ganger går det galt. Vet du hva du skal gjøre eller hvem du skal snakke med da?

  Kildekritikk: Når du leser nyheter, skal finne informasjon til skoleoppgaver, går inn på saker kjente og ukjente deler i sosiale medier eller du ser reklame for noe du har lyst på, er det viktig å kunne skille mellom det som er falskt og det som er ekte. Hvordan gjør du det?