Til hovedinnhold
Bytt til nynorsk
Bytt til ungdomsskole / vgs
Bytt til nynorsk

Du har ansvar for det du deler på nett

  Det er gøy å være sosial på digitale medier. Du kan snakke med kjente og ukjente, game og dele bilder og filmer med andre. Du kan også kommentere og like det andre har delt. Når du har en konto, er det du som er ansvarlig for det du deler der. Du har også ansvar for hva du kan dele om andre og hva du absolutt ikke bør dele.

  Gutt og hund tar selfie

  Hvis du har lyst til å dele bilder av vennene dine gjennom ulike apper, må du spørre om lov først. Hvis du har et bilde av en kamerat på mobilen og har lyst til å videresende det til andre, må du også spørre først. For selv om du synes bildet er morsomt, er det ikke sikkert kameraten din er enig i at det skal deles med andre.

  Det som føles greit for deg, er kanskje ikke greit for andre. Det gjelder også bilder eller annen informasjon om andre. Du kan ikke dele hva du vil om andre, selv om du for eksempel har en blogg. Det er derfor viktig å vise respekt for andre når du er sosial på nett.

  Ikke alt kan deles

  Alle som har en mobiltelefon, vet hvor lett det er å ta bilder og film. Dere tar bilder av dere selv og vennene deres, og kanskje ser dere noe morsomt på fritiden som dere vil filme for så å vise det fram hjemme. Men hvis du har en mobil, er det viktig å vite at du har fått ansvar for å bruke den riktig. Dersom du tar bilder eller film av andre, må du nemlig spørre om lov før du sender det videre til vennene dine – for kanskje sender de det videre til vennene sine igjen og plutselig har hele klassen sett det du bare ville dele med én. 

  Hvis du oppretter en konto, bør du sjekke hvilke innstillinger du kan velge for profilen din. Ønsker du at foreldrene dine, naboen og vennene dine skal se alt du deler der? Om du vil ha en åpen eller lukket profil, og hvem som skal få tilgang til innholdet ditt, bestemmer du selv. Her kan det være lurt å få hjelp fra noen voksne.

  Noen velger å dele passordene sine med de nærmeste vennene. Da kan det oppstå uheldige sitasjoner. Plutselig er dere kanskje ikke venner lenger, og du kan oppleve at de logger seg inn på din profil og skriver eller gjør ting du ikke ville gjort selv. Husk at når noen vet passordet ditt, har de tilgang til ganske privat informasjon om deg. Å skifte passord av og til, er derfor en god vane.

  Hvem snakker du med – egentlig?

  Bruker du navnet ditt, eller vises kun brukernavnet ditt på noen av kontoene dine? Da kjenner sikkert vennene dine brukernavnet ditt, men andre vet ikke alltid hvem som skjuler seg bak det – verken det egentlige navnet ditt, hvor gammel du er eller om du er jente eller gutt. På noen nettsamfunn, slik som for eksempel Facebook, er det vanlig å bruke fullt navn, og kanskje også å dele annen personlig informasjon. Andre steder er det vanlig å være anonym, eller å ha et brukernavn som kanskje sier litt om hvem du er.

  På noen apper og spill kan du treffe mange spennende mennesker. De aller fleste du treffer er hyggelige og greie. Men noen er ikke alltid ærlige om hvem de er eller hva de vil. Heldigvis er det få som opplever skremmende ting, men det er viktig å være klar over at ikke alle er den de utgir seg for å være. Når du er anonym, er det dessuten ofte lettere å skrive ting du ikke ville sagt ansikt til ansikt, enn hvis du hadde kommentert med det egentlige navnet ditt.

  Oppfør deg fint

  Mange har temaer de er engasjerte i, og på nett finnes det ulike steder der du kan møte andre med samme interesser. Diskusjonene går, og du svarer kanskje de andre med én gang. Men, du ser ikke de andres reaksjoner, og gjennom korte innlegg kan det være vanskelig å få fram akkurat det du mener. Ofte kan viktige, samfunnsaktuelle temaer slik som innvandring, klima, likestilling og religion føre til krangling og misforståelser. Derfor er det viktig å tenke over hvordan det du skriver blir oppfattet av andre.

  Visste du at...?

  Ytringsfrihet er en viktig menneskerettighet. Dersom du er uenig med politikerne og avgjørelsene deres, har du derfor lov til å si det og diskutere det med andre. Ytringsfriheten gir deg rett til å fortelle om dine egne meninger, kommentere det andre deler og å produsere ditt eget innhold med bilder, tekst eller film. Det vi sier bør likevel være saklig. Ytringsfrihet betyr ikke at vi har rett til å si ting som er krenkende, diskriminerende eller sjikanerende om andre.

  Bildedeling

  Du må gjerne ta bilder og film av deg selv og vennene dine, så lenge alle synes det er greit, og det ikke gjøres i skjul. Men, hvis du ønsker å dele disse bildene med andre, er det viktig å kjenne til reglene.

  Vi skiller mellom to typer bilder: de bildene som har personer som hovedtema, og de som har aktiviteter som tema.

  1. Dersom det er personer som er hovedtemaet på bildet, skal du alltid spørre om lov før bildene videresendes eller deles. Dette gjelder også gruppebilder, slik som for eksempel klassebilder. Fram til du er 13 år er det faktisk foreldrene dine som har  ansvar for å godkjenne slik bildedeling, så snakk med dem om hvordan dere tenker dette kan gjøres. Kanskje kan du få lov å si ja til noe deling av bilder mellom deg og vennene dine, så lenge du selv synes det er greit?

  2. Dersom det er selve situasjonen eller aktiviteten som er i fokus, og akkurat hvem det er som er på bildene er mindre viktig, kan bildene deles uten å spørre om lov hvis de ikke føles ubehagelige for dem det er bilde av. Eksempler på dette kan være avstandsbilder av et 17.mai-tog eller av publikum på en fotballkamp.

  NB: Dersom du vil dele bilder av andre, bør du uansett ha som hovedregel å alltid spørre om lov først, og få et skikkelig JA, for å være sikker på at du ikke gjør noe galt. Dersom den som har sagt ja ombestemmer seg, må du hjelpe til med å få fjernet bildet.

  Jenter tar selfie

  Tips til bedre nettvett

  Nettvett kan oppsummeres i tre korte og konkrete råd. Følger du disse, kommer du langt:

  1. Tenk over hva du deler om deg selv. Tenk ekstra godt over hva du deler av informasjon om andre, og spør alltid om lov først.
  2. Vær bevisst på at det du gjør på nett, kan være synlig for andre. Sjekk personverninnstillingene, og velg hvor synlig du vil være.
  3. Sjekk hva som finnes om deg selv på nett. Gjør et søk på navnet ditt med jevne mellomrom, og få best mulig kontroll over hvilke opplysninger om deg som er synlige for andre.

  Dataspill kan være bra for deg

  Kilde: Ung.forskning.no

  Nesten alle gutter og over halvparten av jenter fra 9 til 18 år spiller dataspill – eller gamer, som det også kalles. Og det er bra for flere ting:

  1. De fleste spiller dataspill med venner.
  2. Sosiale dataspill gjør deg snillere.
  3. Du blir flinkere til å håndtere følelser.
  4. Du blir flinkere i engelsk.

  Les mer på ung.forskning.no

  Hvem skal få se hva?

  Hvis du oppretter en profil i et nettsamfunn der du kan være sosial med andre, er det viktig at du går grundig gjennom personverninnstillingene der slik at du får kontroll over hvilke opplysninger andre kan se om deg. Snakk gjerne med en voksen når du oppretter kontoen, slik at du kan få hjelp til å velge innstillinger på en god måte.

  Her er noen tips til hva dere kan se på:

  • Hvem kan se opplysningene om deg?
  • Har du åpen eller lukket profil? Hvem kan se det du deler?
  • Har du laget vennelister eller grupper slik at du har bedre kontroll over hvem som ser hva?
  • Vet du hva vennene dine kan dele om deg? Kan de for eksempel merke/tagge deg i bilder?

  Aldersgrenser

  Når er du egentlig gammel nok til å opprette en egen konto på sosiale medier? Det er ikke helt enkelt å svare på. Mange sosiale medier (slik som Snapchat, TikTok, Instagram og Facebook) har 13-årsgrense for å opprette en konto. Denne grensen er satt fordi du ikke har lov til å gi fra deg personopplysninger før du fyller 13 år uten at foreldrene dine har godtatt det.

  Dette betyr at før du fyller 13 år, må disse tjenestene ha foreldrenes godkjenning for at du skal kunne opprette en profil og dele personopplysninger. Er du under 13 år, kan det altså være tillatt å opprette en profil på sosiale medier dersom foreldrene dine sier det er greit. Det er tjenestene som må ha en løsning som gjør det mulig for foreldrene dine å godkjenne dette. Ikke alle sosiale medier har en slik løsning. Da kan du bli oppfattet som eldre enn du er hvis du lager en konto der.

  Du må derfor snakke med foreldrene dine dersom du ønsker å bruke slike apper. Det kan også være greit å sjekke om andre på samme alder bruker dem. Hvis du er den eneste i klassen eller i vennegruppen din som ikke får bruke slike apper, kan det føre til at du føler deg utenfor sosialt. Det bør du derfor snakke med foreldrene dine om.

  Mor og barn ser på datamaskin

  Far og sønn gjør grimaser

  Foreldre deler bilder av barna i sosiale medier uten å spørre

  Kilde: Medietilsynet og Datatilsynet

  En undersøkelse fra 2020 viser at to av tre i alderen 9 til 18 år har opplevd at foreldrene ofte eller noen ganger har delt bilder av dem på Instagram, Facebook eller Snapchat. Bare halvparten av dem sier at de ble spurt om lov forrige gang foreldrene delte et bilde av dem.

  Tallene tyder på at mange foreldre ikke er gode forbilder og rollemodeller for barna sine på sosiale medier. Hvis barn skal lære seg å spørre før de deler bilder av andre, anbefaler Datatilsynet at foreldrene går foran som gode eksempler og spør barna først.

  Dette gjelder også mange skoler der det blir delt bilder fra turer og arrangementer på nett uten at barna har fått si sin mening først. Hvordan er det på din skole? Hvis dere opplever at foreldre, skolen eller andre bruker bilder av dere på måter dere ikke ønsker, kan dere vise dem Datatilsynets veiledning om bilder av barn på nett.

  Les mer om undersøkelsen "Barn og medier 2020" på medietilsynet.no
  14 %

  Hele 14 prosent av barna (mellom 9 og 18 år) som hadde opplevd at foreldrene hadde delt bilde av dem på Instagram, Facebook eller Snapchat, syntes det var flaut forrige gang det skjedde. 11 prosent sa de ikke likte det.

  Lærer om jernalderen i Minecraft

  Kilde: NRK

  Verdenen i Minecraft er som en åpen sandkasse. Du kan bygge hva som helst – alt fra vikingskip og romstasjoner til å eksperimentere med elektriske kretser.

  På Rønvik skole i Bodø har klasse 4B bygget en klasselandsby for å lære om jernalderen. De har installert Minecraft på iPad-ene sine, som de også tar med seg hjem. Mange møtes og fortsetter i denne digitale verdenen når de kommer hjem.

  – Samarbeid, skaperglede, engasjement og utforskertrang er viktige hovedpunkter i læreplanen. Flere lærere burde se på muligheten, og kanskje gå ut av komfortsonen sin, sier seniorrådgiver Miriam Modalsli i Statped.

  Les hele artikkelen på nrk.no

  Stjerne i sosiale medier

  Kilde: nrk.no

  – Jeg klarer bare ikke å legge fra meg telefonen, sier Emilia (8 år).

  Mange barn har en drøm om å bli stjerne i sosiale medier. For å oppnå denne drømmen bruker de mange timer daglig på de ulike plattformene. TikTok er én av de mest populære. Denne appen er et univers av korte videoer – til inspirasjon og glede for mange. Her kan de følge brukere som har millioner av følgere, som igjen er til inspirasjon for selv å skape egne videoer som de legger ut.

  I snitt bruker de mest ivrige en hel time hver dag, og det tilsvarer omtrent 240 videoer med en varighet på 15 sekunder. Det kan være vanskelig å lukke appen, fordi neste historie bare er et lite sveip unna den forrige. Appen er laget for at du skal bli besatt. Den konstante strømmen av videoer får kroppen til å produsere dopamin, som gir en følelse av lykke.

  Les hele artikkelen på nrk.no

  Leirbål

   

  Denne filmen handler om aldersgrenser og bruk av sosiale medier.

  (Filmen er laget av Sølvsuper.)

  Hvordan vil du bli sett?

   

  Med mobil og apper kan du nå hele verden, om du vil. Og av og til også når du ikke vil.

  (Denne filmen er laget av Mikrofilm.)

  1

  Noen mener at barn under 13 år ikke bør være på sosiale nettsamfunn slik som Snapchat og TikTok.

  • Hva mener dere?
  • Er det noe som er bra/ikke bra  med å være med på sosiale medier?
  • En del nettsamfunn har i dag 13-års aldersgrense. Hva tenker dere om det? Bør foreldre la barn under 13 år være på disse tjenestene likevel? Hvorfor/hvorfor ikke? Diskuter hvilke positive og negative sider det kan være ved å være på sosiale medier før man er fylt 13 år.
  • Bør det være en aldersgrense på nettsamfunn, og i så fall hva bør den være?
  2

  I mange sammenhenger slik som på ulike apper og i gaming, kan man bruke kallenavn i stedet for det egentlige navnet sitt.

  • Hvor mange i klassen har profiler der dere bruker kallenavn? Hvorfor bruker dere ikke det egentlige navnet deres?
  • Diskuter hvilke konsekvenser det kan få å bruke et kallenavn. Tror dere man oppfører seg annerledes når man har et kallenavn enn når man spiller eller skriver meningene sine under fullt navn? Hvorfor/hvorfor ikke?
  • I hvilke sammenhenger kan det være best å bruke kallenavn og når er det best å bruke fullt navn?
  3

  Hvis skolen ønsker å ta bilder av dere, skal de ha tillatelse av foreldrene først. Men, dere skal også få si meningene deres dersom bildene skal deles med andre, for eksempel på nett.

  • Tas det bilder av elevene på skolen deres? Hvordan brukes bildene i så fall (på skolens nettside, i skolekatalogen, på Facebook, Instagram, Twitter eller andre steder)?
  • Har skolen fått skriftlig tillatelse fra foreldrene til det?
  • Blir dere spurt om det er greit dersom de vil dele bilder av dere på nett fra turer, arrangementer eller lignende? Blir dere hørt dersom dere eller foreldrene deres ikke vil at bildet skal deles?
  • Og hva med dere – har dere noen ganger tatt bilder eller film av lærerne deres og delt med andre uten å spørre dem om lov først?
  • Diskuter hva dere synes kan være dumt med slik deling av bilder. Lag regler dere mener skal gjelde for skolen deres.
  4

  Det er store forskjeller fra skole til skole og fra familie til familie om hvilke regler de har for bruk av nett og mobil.

  • Er det viktig å ha regler for bruk av nett og mobil hjemme og på skolen? Hvorfor/hvorfor ikke?
  • Bør de samme reglene gjelde hjemme som på skolen, eller kan det være frdeler med ulike regler?
  • Lag forslag til nye regler for bruk av mobil i skoletiden.

  1

  Du har ansvar for det du sender videre med mobilen eller deler på andre måter.

  • Har du angret på noe du har videresendt eller delt om deg selv eller andre?
  • Hvorfor angret du i så fall?
  • Har du noen gang opplevd at andre har videresendt eller delt noe om deg som du ikke likte? Hva gjorde du da?
  2

  Enkelte apper har aldersgrense for dem som vil lage en profil hos dem (slik som Snapchat, TikTok og Instagram).

  • Har du konto på en tjeneste du egentlig er for ung for? Hva synes i så fall foreldrene dine om at du er der?
  • Hvorfor tror du tjenestene har satt disse aldersgrensene?
  3

  På mange tjenester og apper kan du skrive ting med fullt navn, eller du kan bruke et kallenavn. Det kan også de du møter der gjøre.

  • Har du noen gang snakket med noen du ikke kjenner på slike steder?
  • Synes du det er greit å sende bilder og annen personlig informasjon til de du blir kjent med på disse tjenestene? Hvilke problemer kan oppstå?
  • Gjør du noe for å sjekke hvem de du blir kjent med er, og om de er på din alder? Hva i så fall?
  4

  Ytringsfrihet er en viktig menneskerettighet.

  • Hva betyr det?
  • Hvorfor er det viktig?
  • Hvordan tror du det ville være å leve i et land uten ytringsfrihet?

  Du har ansvar for det du deler om både deg selv og andre - bruk ansvaret på en god måte!

  Vil du vite mer?

  Barneombudet passer på at barn og unges rettigheter blir respektert. Ombudet skal spesielt følge med på at barns interesser blir ivaretatt og at Norge følger FNs barnekonvensjon. På barneombudet.no kan du blant annet lese mer om rettighetene dine og få tips til hva du kan gjøre dersom du mener at du trenger hjelp.

  Andre temaer her på Dubestemmer.no

  Personvern: Vi har alle noe vi ikke ønsker å dele med andre – ikke fordi det er ulovlig eller noe vi må skjule, men rett og slett fordi det er privat. Personvern betyr at du har rett til privatliv.

  Uønskede hendelser: Noen ganger går det galt. Vet du hva du skal gjøre eller hvem du skal snakke med da?

  Kildekritikk: Når du leser nyheter, skal finne informasjon til skoleoppgaver, går inn på saker kjente og ukjente deler i sosiale medier eller du ser reklame for noe du har lyst på, er det viktig å kunne skille mellom det som er falskt og det som er ekte. Hvordan gjør du det?