Til hovedinnhold
Bytt til nynorsk
Bytt til ungdomsskole / vgs
Bytt til nynorsk

Noen ganger går det dessverre galt

UØNSKEDE HENDELSER

    Uønskede hendelser

    Mobiler, apper og gaming gjør det lett å ha kontakt med kjente og ukjente. Dere kan snakke sammen, bilder kan deles og spørsmål kan få svar. Men hva gjør du hvis bildene du sendte til kompisen dukker opp på mobilen til noen andre? Hvordan reagerer du når noen bruker informasjon om deg på en måte du ikke hadde tenkt, eller som du ikke har blitt spurt om? Hva gjør du når bildet av venninnen din får stygge kommentarer?

    Gutt under dyne med mobil

    Det er ikke alltid lett å vite hva som vil oppleves som ubehagelig for andre. Ofte når vi snakker om mobbing, betyr det at en person har blitt plaget av andre ofte og over lengre tid. Med digital mobbing kan dette være annerledes. Et bilde du delte før du la deg, kan plutselig ha fått mange stygge kommentarer når du står opp morgenen etter. Den meldingen du sendte om kameraten din for å være morsom, ble ikke så morsom likevel, når hele klassen plutselig hadde sett den og kameraten din ble såret.

    Siden både bilder, filmer, meldinger og innlegg kan spres så lett – og dukke opp i andre og kanskje uønskede sammenhenger, er det viktig at du har kunnskap om reglene som gjelder. Det er også viktig å ta gode og gjennomtenkte valg før du gjør noe du kanskje vil angre på senere.

    Vær obs 

    Det kan i noen sammenhenger føles lettere å skrive det du tenker enn å si det direkte til dem det gjelder. Når du skriver eller snakker til noen du ikke kan se ansiktet til, er det ikke alltid så lett å vite hvordan andre reagerer på det du skriver eller sier. Det er derfor fort gjort å misforstå hverandre, og gjøre ting den andre egentlig ikke synes er greit. Du bør derfor tenke gjennom om du ville sagt det samme til personen ansikt til ansikt. Det er lett å bli litt for tøff bak tastaturet.

    Noe annet som kan være vanskelig når du gamer eller er på forskjellige apper, er at du ikke alltid vet hvem de andre egentlig er. Hvis du snakker eller chatter med noen du bare kjenner brukernavnet til, kan det være lurt å være litt ekstra nøye med hva du deler av informasjon om deg selv.

    Respekter andre

    Vi må respektere andres meninger og følelser, enten vi er sammen i skolegården, sender meldinger på telefonen eller chatter gjennom apper. De samme reglene gjelder overalt. Det er for eksempel ikke lov å skrive noe om andre som ikke er sant. Det er heller ikke lov å true noen. Du har selv ansvar for det du deler og legger ut på nett, både bilder og tekst.

    Men kan det kalles mobbing dersom du ikke gjør noe aktivt? Det finnes faktisk måter å plage andre på som fort kan ses på som skjult mobbing. Det du ikke sier eller ikke liker, kan også oppleves som ubehagelig. Hvis noen for eksempel legger ut et bilde av seg selv og ingen trykker på "liker", kan det oppleves sårende. Det samme gjelder hvis du ikke blir invitert til ulike arrangementer eller at det andre får tilsendt, ikke deles med deg.

    Alle har et ansvar

    Utestenging i sosiale medier (for eksempel at det lages grupper på Snapchat der du ikke er med) kan føles like vondt som direkte mobbing ansikt til ansikt. Men det er ikke bare de som gjør noe aktivt som defineres som mobbere. Ved å se på at dette foregår uten å si i fra eller hjelpe offeret, er du en passiv deltaker. Da har du også et ansvar.

    Mobbing eller andre uønskede og ubehagelige hendelser på nett og mobil kan være vanskelige for voksne å oppdage. Hvis du ser at noen blir mobbet eller bevisst blir holdt utenfor, bør du snakke om det med en voksen. Det er viktig å ta ansvar og ikke bare stille se på at andre behandles dårlig.

     

    Visste du at...?

    Du må aldri la deg presse til å gjøre noe du egentlig synes er ubehagelig eller feil. Noen mennesker kan dessverre klare å finne måter å få deg til å føle deg redd på, og da er det lett å la seg presse til å gjøre ting du ikke egentlig vil. Dersom du opplever noe slikt, bør du snakke med en venn eller en voksen du stoler på slik at du kan få hjelp til å ordne opp. Du må aldri tenke at du skal prøve å rydde opp i problemene på egenhånd, selv om du føler at det var din feil at problemene startet. Da kan alt fort bli verre.

    Be om hjelp med én gang!

    Hvordan håndtere uønskede hendelser?

    Hvis du opplever noe ubehagelig når du bruker mobilen, gamer eller lignende, kan disse rådene være lure å følge:

    1. Ikke svar på meldinger som er ment for å såre deg eller gjøre deg opprørt. Det vil sannsynligvis oppmuntre til flere negative meldinger.
    2. Behold meldingene. Du trenger ikke å lese dem, men behold dem som bevis. Ta skjermbilde.
    3. Fortell om det som har skjedd til noen du stoler på. Snakk med foresatte, venner, en lærer, helsesykepleier, ungdomsarbeider eller ring en hjelpetelefon.
    4. Blokker avsenderen. Du trenger ikke å finne deg i at noen trakasserer deg – steng ute uønskede personer.
    5. Ta kontrollen. Rapporter problemer til dem som kan gjøre noe med det.
     
    Gutt dekker til ansiktet med hånd

    Få det bort! Skaff hjelp!

    Har noen delt bilder eller annet om deg som du vil få fjernet? Da bør du få hjelp av noen til å få det bort. Her er noen råd til hva du kan gjøre:

    1. Kontakt den som har delt informasjonen om deg. Be om at det fjernes. Du trenger ikke forklare hvorfor – det er vanligvis ikke lov å dele opplysninger om andre i apper eller lignende uten å ha spurt om lov først.
    2. Kontakt de som eier tjenesten eller nettstedet. Hvis du ikke vet hvem som har delt opplysningene, eller de ikke vil høre på deg, kan du prøve å kontakte tjenesten eller nettstedet de er publisert på.
    3. Kontakt noen som kan hjelpe
      • Slettmeg.no gir råd og hjelp til hvordan du kan fjerne personlig informasjon. Du kan finne hjelp på nettsiden deres eller kontakte dem.
      • Konfliktrådet kan også hjelpe til i fastlåste konflikter. Konfliktrådet er en gratis statlig tjeneste for alle. Få hjelp av en voksen til å ta kontakt med det lokale konfliktrådet ditt for mer informasjon om hvordan du kan få hjelp.
    4. Kontakt politiet. I noen sammenhenger er delingen så alvorlig at du bør kontakte eller tipse politiet. Ta et skjermbilde, og anmeld forholdet!

    Hva er hatprat og hatytringer?

    Kilde: Bufdir

    Hvis det sies eller skrives noe som er hatefullt eller diskriminerende, eller som retter seg mot en bestemt gruppe, kaller vi det ofte hatprat. Slike ytringer kan ha alvorlige konsekvenser for enkeltpersoner, grupper eller hele samfunnet. Hatefulle ytringer, mobbing og trakassering skjer både på nett og andre steder. Noen av disse ytringene kan være ulovlige, men hva som er ulovlig varierer fra land til land.

    I Norge har vi flere lover som forbyr hatefulle ytringer, diskriminering, trakassering, hensynsløs atferd og krenkelse av privatlivets fred. 

    Mange vil ikke fortelle at de, eller noen de kjenner, er utsatt for hatefulle ytringer. Noen kan føle skyld. De kan for eksempel selv ha delt bilder av seg selv som deretter har blitt spredt.

    Andre føler skam eller at de er mindre verdt enn andre. Noen velger også å tie, i redsel for konsekvensene ved å si ifra. Det kan også være at man ikke sier noe fordi man er usikker på hva man har vært utsatt for, og hvem man bør si det til. 

    Les mer om dette og hvordan du kan få hjelp på bufdir.no

    Digital mobbing og digitale krenkelser

    Kilde: Læringsmiljøsenteret

    Når mobbing skjer over tid med hjelp av digitale verktøy slik som mobil, pc eller spillkonsoller, kaller vi det digital mobbing. Mobbingen kan skje ved bruk av film, bilder eller tekst, eller den kan være mer skjult ved at du ikke får være med i grupper andre lager på sosiale nettsamfunn (slik som Snapchat) eller at ingen liker bildene og filmene du deler. Digital mobbing er altså ikke ansikt til ansikt, men kan skje både ved at noen plager, truer, baksnakker eller stenger deg ute.

    Det er digital mobbing når en person bruker digitale verktøy for å såre deg og du opplever at det er vanskelig å forsvare deg. Det kan for eksempel være vanskelig å forsvare deg fordi du blir mobbet anonymt, og dermed ikke vet hvem som står bak, eller fordi bilder eller tekst spres til veldig mange og det dermed blir mange mot én.

    Digitale krenkelser er negative handlinger som ikke gjentar seg på samme måte som ved digital mobbing. Det kan være negative hendelser som ikke blir spredt til veldig mange, eller tekst og film som er ment for å såre, men som blir slettet med én gang de er sett. Dermed er det noe som ikke foregår over tid, og du opplever det kanskje bare én enkelt gang.

    Men om det kalles digital mobbing eller digitale krenkelser er egentlig ikke så viktig. Det viktige er at begge deler kan føles svært ubehagelig og alvorlig, så det er veldig viktig å si ifra til noen dersom du ser eller selv opplever noe som ikke er akseptabelt!

    Snakk med noen!

    Dersom du har opplevd noe ubehagelig – enten det er på mobil, gjennom apper, når du gamer eller på skolen – er det viktig at du snakker med noen som kan hjelpe deg. Det kan være foreldre, noen på skolen, helsesykepleier eller en annen voksen du har tillit til. Av og til kan det hjelpe å snakke med en venn først så du kan få hjelp og støtte til å snakke med en voksen. Selv om du synes det er ubehagelig, er det bedre å snakke med noen enn å vente til ting kanskje blir enda verre.

    Hvis du ikke har noen voksen du har lyst til å snakke med dette om, kan du for eksempel kontakte Røde Kors sin hjelpetjeneste, Kors på halsen. Du kan ringe, sende en melding eller chatte. Alle tjenestene er gratis, og du kan være helt anonym.

    Alle barn og unge kan dessuten ta kontakt med Barneombudet. Barneombudet kan svare på spørsmål om barn og unge sine rettigheter og kan gi råd og tips om alt fra skole, familie, barnevern og helse, til asylbarns rettigheter og andre temaer. På nettsidene sine har Barneombudet en oversikt over hvem som kan hjelpe både når noe alvorlig har skjedd, eller du bare trenger noen å snakke med.

    Jente trøster venn

    Ble kontaktet av ukjente voksne

    Ambre (9) opplevde noe ubehagelig da hun spilte et spill for barn på nett. Det var et spill der hun skulle tjene poeng og der det samtidig var mulig å skrive med andre som også spilte. Både hun og de andre brukte anonyme kallenavn. Faren hennes hadde gitt klar beskjed om at dersom hun ville spille dette spillet, fikk hun ikke lov å dele personlig informasjon der. Da ville han ta vekk spillet igjen.

    For å få poeng fra andre, delte Ambre likevel telefonnummeret sitt med de andre i spillet selv om hun visste at det var noe hun ikke burde gjøre. Hun ble da kontaktet av flere ukjente voksne menn som både ringte og sendte meldinger. Ambre syntes opplevelsen var ubehagelig, og turte i starten ikke fortelle det til faren sin. Hun var redd han ville bli sint siden hun hadde delt telefonnummeret sitt uten lov, og at han ville nekte henne å spille igjen eller fjerne tilgangen til nett.

    Heldigvis oppdaget faren hva som foregikk og hjalp henne, ellers kunne dette gått galt siden hun holdt det som skjedde for seg selv og følte seg presset. Etter opplevelsen har hun vært mye mer forsiktig med hva hun legger ut på nett om seg selv, men hun lærte også hvor godt det er å få hjelp fra voksne av og til. Faren ble faktisk mye mindre sint enn hun hadde trodd.

    Alene med mobil

    Lokket til seg unge gutter gjennom Fortnite og TikTok

    Kilde: NRK

    En mann i 20-årene har innrømmet grove overgrep mot hele 19 mindreårige gutter etter å ha fått kontakt med dem på Fortnite og TikTok. Politiet tror det kan være flere ofre enn de klarer å finne ut.

    – Det virker som om dialogen med guttene har begynt på TikTok, og at han har brukt Fortnite som samtaleemne. Etter hvert har han ledet samtalen over på Snapchat, forteller politiadvokat Sissel Kleiven.

    Mannen har blant annet truet barn helt ned i 7-årsalderen til å gjøre ting med seg selv. Han skrev for eksempel på Snap at han ville skade seg selv hvis ikke barnet sendte bilder av seg selv.

    Les hele saken på nrk.no

    Hatkommentarer er hverdagskost for norske TikTok-ere

    Kilde: NRK P3

    – Jeg får hatmeldinger daglig.  

    Det forteller Kiran. Hun laget seg en profil på den populære appen for litt over tre år siden og ble raskt hekta. Hun legger ut humorvideoer – gjerne inspirert av egen barndom, og hun nærmer seg nå 100 000 følgere. Men i takt med at følgertallet stiger, stiger også antallet negative bemerkninger i kommentarfeltet hennes. Hun får hatkommentarer om vekten, om at hun er lesbisk, og om at hun er fra Pakistan.

    Det er spesielt én hatmelding som har brent seg fast i minnet hennes: "Foreldrene dine burde tvangsgifta deg i Pakistan eller drept deg. Du burde skamme deg, jeg er flau av å være pakistaner på grunn av deg." Da Kiran sjekket hvem som sto bak profilen, viste det seg at det var et ti år gammelt barn. Kiran har valgt å håndtere hatmeldingene på sin egen måte i stedet for å la seg stoppe, og henger ut noen av meldingene ved å bruke humor.

    TikTok selv ønsker ikke et negativt miljø og oppfordrer brukerne til å rapportere når de ser hatefullt innhold. De sier også at de fjerner negative kommentarer om utseende, intellekt og personlighetstrekk, i tillegg til voldelige trusler og seksuell trakassering.

    Les hele saken på p3.no

    Møtet

     

    Ikke alle på nett er den de utgir seg for å være.

    (Filmen er laget av Sølvsuper.)

    Var det du som sendte den dritkjipe meldingen?

     

    Du gjorde det kanskje for å være morsom – men hvor morsomt ble det egentlig? Meldingen spredde seg til litt flere enn du ville, og plutselig er det din skyld at én i klassen ikke tør å gå på skolen. Var det verdt det, eller skulle du ønske du hadde tenkt deg om?

    (Filmen er laget av Mikrofilm.)

    1

    Mange har opplevd ubehagelige ting på digitale medier. Det kan være mobbing, utestenging, uønskede eller ubehagelige meldinger eller ufine kommentarer. Diskuter:

    • Hva kan dere gjøre for å unngå slike opplevelser?
    • Bør man tåle mer i digitale medier (for eksempel gjennom apper på mobilen eller når dere gamer) enn ellers i livet? Er det noen grunn til at man skal kunne oppføre seg annerledes på sosiale medier enn ellers? Hvorfor/hvorfor ikke?
    • Har dere sett eksempler på skjult mobbing? Hvilke?
    • Har noen opplevd noe ubehagelig de vil dele med klassen? Hva gjorde dere for å håndtere det?
    • Lag forslag til regler for hvordan dere ønsker at man skal oppføre seg mot hverandre når man bruker digitale verktøy (mobil, pc, spill). Kom også med forslag til hva dere kan gjøre for å stoppe negative digitale hendelser.
    2

    Mange populære influensere og youtubere opplever å få stygge kommentarer når de deler innhold. Noen mener at hvis du stikker hodet fram og deler bilder eller annet om deg selv, må du også tåle å få stygge tilbakemeldinger.

    • Hva tenker dere om det?
    • Er det mer greit å skrive noe negativt om andre dersom dere ikke kjenner dem, eller dersom de skriver ting dere er uenige i?
    • I temaet "sosial på nett" kan dere lese om ytringsfrihet. Betyr ytringsfrihet at dere kan si og skrive hva dere vil om andre?
    • Hva er forskjellen på ytringsfrihet og det å skrive diskriminerende ting om andre? Hvor går egentlig grensene? Klarer dere å forklare hva ytringsansvar betyr?

    1

    Noen påstår at digitale verktøy har gjort det enklere å ødelegge for, plage eller mobbe andre.

    • Hva mener du?
    • Blir du litt tøffere når du bruker mobil, pc eller spill enn når du snakker direkte med andre personer? Hvorfor / hvorfor ikke?
    • Oppfører du deg annerledes når du vet at du er helt anonym?
    • Hva tenker du er forskjellen på mobbing og annen plaging?
    • Har du eller noen du kjenner, opplevd noe ubehagelig gjennom mobil, spill eller pc? Hva skjedde? Fortalte du det til en voksen?
    2

    Mange opplever stygge kommentarer eller ubehagelige opplevelser på digitale medier.

    • Hvis du opplever noe ubehagelig når du bruker apper eller gamer – hva gjør du? Holder du det for deg selv, eller snakker du med noen om det
    • Finnes det former for mobbing som ikke er så lette for de voksne å oppdage? Hvilke?
    • Hvordan ville du opplevd det om du oppdaget bilder noen hadde delt fra en bursdag som hele klassen bortsett fra deg var invitert i? Har du sett eksempler på slik skjult mobbing noen gang?
    • Hvordan kan du hjelpe til med å motvirke uønskede hendelser på digitale medier? Hvilket ansvar har du?

    Vis respekt for andre, og snakk med noen hvis du opplever noe ubehagelig på spill eller mobil.

    Hvem kan hjelpe?

    Hvis du har opplevd noe ubehagelig eller kjenner noen som er utsatt for noe du reagerer på, bør du snakke med noen voksne. Hvis du ikke har noen du tør snakke med, finnes det steder der du kan ringe for å få råd, og der du kan være anonym:

    Barneombudet passer på at barn og unges rettigheter blir respektert. På deres nettsider kan du få tips til hva du kan gjøre og hvem du kan kontakte dersom du føler at du trenger hjelp.

    Kors på halsen er en tjeneste der du kan spørre om det meste. På nettsiden deres kan du lese mer om hvordan du kan nå dem på telefon, e-post, chat eller i forum på nett. De som svarer er frivillige, har taushetsplikt, og du kan være anonym. 

    Slettmeg.no er en tjeneste som kan gi råd dersom noen har delt bilder eller annen informasjon om deg, og som du vil ha hjelp til å fjerne.

    Andre temaer her på Dubestemmer.no

    Personvern: Vi har alle noe vi ikke ønsker å dele med andre – ikke fordi det er ulovlig eller noe vi ønsker skjule, men rett og slett fordi det er privat. Personvern betyr at du har rett til privatliv.

    Sosial på nett: Når du bruker mobilen, er på nett eller har apper der du kan dele bilder og annet, har du også ansvar for det du deler – både om deg selv og andre.

    Kildekritikk: Når du leser nyheter, skal finne informasjon til skoleoppgaver, går inn på saker kjente og ukjente deler i sosiale medier, eller du ser reklame for noe du har lyst på, er det viktig å kunne skille mellom det som er falskt, og det som er ekte. Hvordan gjør du det?